SV med gode forslag til ny gründerpolitikk

Publisert

Bilde av Nils-Ola Widme

Næringspolitisk direktør i Abelia Nils-Ola Widme. Foto: Foto Ilja C Hendel

SV fremmet denne uken tre viktige forslag for Stortinget som bidrar til en bedre hverdag for start-ups og gründere. Forslagene om opsjonsskatt, tech-visum og endringer i formuesskatten følger opp noen forslag Abelia har spilt inn.

- Det er flott at SV vil gjøre det enklere å bruke opsjoner som et belønningssystem i mindre oppstartsbedrifter. SV har også forstått at raskere opphold for tech-spesialister, faglærte og gründere fra land utenfor EØS er essensielt for å hente kompetansen som skal til for å skape nye bedrifter. Utfordringen nå er imidlertid at selskapene har blitt så redde for den nye exit-skatten, at mange setter rekruttering av utlendinger på hold for å ikke lure den ansatte inn i en skattefelle, sier næringspolitisk direktør i Abelia, Nils-Ola Widme.

- Det er også gledelig at SV vil bidra til at investeringer i teknologi unntas fra formuesskatt. Hovedproblemet er selvsagt at formuesskatten tapper kapitalmarkedet for risikokapital, ved å styre investorenes investeringer mot objekter med jevn og forutsigbar avkastning. Men dette grepet er et lite steg mot å skjerme risikoinvesteringer i tech-selskaper fra formuesskatt. Det er bra, fortsetter Widme.

Tech-visum
- Techvisum er et tiltak Abelia har etterlyst over lengre tid, for å forenkle rekruttering av høyt kompetent arbeidskraft til Norge. Vi er derfor fornøyde med at SV følger opp forslagene våre på dette punktet, selv om exit-skatten kanskje gjør at vinninga går opp i spinninga.
Norge trenger nye lønnsomme arbeidsplasser, og vi må utvikle nye bedrifter som bruker kunnskap og teknologi som motor for lønnsomhet.

-Problemet for Norge er at slike selskaper ikke er avhengige av Norge. Det er Norge som trenger selskapene. Norge har små teknologimiljøer, lite risikokapital, og lav motivasjon for entreprenørskap. Det siste vi trenger nå, er nye skatter som skremmer talenter og kapital vekk fra landet.

Exit-skatten
-Exitskatten har startet et gründeropprør. Abelia deler bekymringen for Norges evne til å skape nye grønne og lønnsomme teknologibedrifter, men vi er glade for at SV er pragmatiske og åpne for dialog. Vi jobber nå med å finne forbedringspunkter på exit-skatten for å forsøke å ta vekk de største bekymringene i startup-miljøet.

-Rammevilkårene må legges til rette slik at gründere ønsker å starte opp i Norge, ser det som en mulighet å bygge verdier i Norge og at Norge er et sted de greier å trekke talenter og kapital til. Det er det som hindrer utflytning, ikke høye skattegjerder, avslutter Widme.

Bakgrunn:

SV fremmet følgende tre forslag for Stortinget tirsdag 9. april:

  1. Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2025 gjøre endringer i opsjonskatteregelverket slik at den skal gjelde for bedrifter som har maksimalt 150 ansatte, har vært i drift i 12 år og en balansesum på maks 200 millioner kroner. 

  2. Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet 2025 komme tilbake med forslag om et tech-visum. Forslaget skal vurdere forenklet saksbehandlingstid for faglærte fra tredjeland, forhåndsgodkjenning av arbeidstakere og et eget visumprogram for gründere og investorer som ønsker å etablere virksomheten i Norge. 

  3. Stortinget ber regjeringen innen 2024 utrede hvordan alle teknologier kan likestilles i unntaket for immaterielle eiendeler i formueskatten slik at unntaket blir generelt, herunder avklare hva som er gjeldende rett og praksis. Utredningen skal videre beregne hva provenyeffekten vil være, og hvordan et generelt unntak kan utnyttes eller føre til negative tilpasninger