Grønn konkurransekraft
Dette er kapittel 6 i Abelias politiske plattform.
Dette er kapittel 6 i Abelias politiske plattform.
Utfordringer med klima og begrensede ressurser gjør at vi står foran et grønt skifte som handler om ressurseffektivitet. Nå omfavner verden en ny type klimatenkning basert på sirkulær økonomi, der forbrukersamfunnet skyves til side til fordel for langt mer ressurseffektive forretningsmodeller.
Dagens økonomi er i stor grad lineær fra produksjon til destruksjon, og kjennetegnes av "bruk og kast". Ny teknologi og tjenesteproduksjon gir muligheter for å bruke ressursene bedre og flere ganger gjennom utvidet levetid for produkter og gjenvinning av materialer som nye råvarer.
Det grønne skiftet vil først og fremst handle om å utvikle løsninger som bidrar til bedre bruk av ressursene, men det handler også om å endre måten vi produserer ting på.
Tradisjonelle forestillinger om hvem som gjør hva og hva ting kan brukes til må "destrueres". Det samme må vår forståelse av "bransjer". Trær blir medisin, ikke planker. Havbruk er mer enn fisk, og søppel er en ressurs. Alt som kan lages av olje, kan lages av tre. Naturressurser må brukes der de gir størst nytte, med minst mulig svinn. Ny teknologi gir oss nye måter å organisere behov og ressurser. Delingsøkonomi og nye forretningsmodeller er bare de første av en serie bærekraftige innovasjoner som vil innta markedene det nærmeste tiåret.
Tingenes internett (IoT) er den neste, store digitale revolusjonen som vil gi grunnlag for smarte hjem, smart energi og smart transport. Morgendagens bærekraftige hus består av tykke vinduer og vegger, solcellepaneler og batteripakker, samt sensorer og programvare.
Det ligger store muligheter for de som kan utvikle tjenester og infrastruktur for smarte byer og bærekraftige samfunn. Over halvparten av jordens befolkning bor nå i by, og andelen vil bare øke de neste tiårene. Den pågående omstillingen og våre sterke teknologimiljøer gir Norge en god posisjon til å utvikle produkter og tjenester som har global etterspørsel. Vi har også verdensledende miljøer innen helse, medisinsk bioteknologi og produksjonsprosesser. Alt dette blir viktig når aktører skal kobles på tvers av sektorer og utvikle nytt næringsliv.
Verdien av statens direkte eierskap på Oslo Børs er over 500 milliarder kroner. Statens eierrolle vil være avgjørende for hvordan vi lykkes med å skape grønn konkurransekraft. Vi må også utnytte det offentliges innkjøpsmakt gjennom å stille strengere krav til bærekraft og innovasjon i offentlige anskaffelser.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.