Høy eller lav skatt – systemet må fremme innovasjon

Publisert

Foto: Adobe Stock

Den kinesiske reformatoren Deng Xiaoping sa en gang, «det spiller ingen rolle om katten er svart eller hvit, så lenge den fanger mus». Vel, det spiller en rolle om skattene er høye eller lave, men det viktigste er at skattesystemet bidrar til innovasjon og vekst.

Innlegget har stått på trykk i Finansavisen.

Skatteadvokat Thor Leegaard i KPMG uttrykte nylig frustrasjon i E24 over dagens skattedebatt, og etterlyste en mer konstruktiv diskusjon om hvordan et skattesystem som fremmer innovasjon og vekst bør se ut. Vi i Abelia tar den utfordringen.

Norge står overfor en dobbel omstillingsutfordring: Vi må utvikle nye næringer som kan sikre velferden når verden beveger seg bort fra olje, samtidig må vi styrke konkurransekraften til kunnskapsbaserte og teknologidrevne bedrifter. Da trenger vi et skattesystem som stimulerer til investeringer i nyskaping – ikke et som svekker vekstbedriftenes muligheter til å lykkes.

Hvordan kan et slikt skattesystem se ut?

Skjerming av vekstbedrifter fra uheldige utslag av formuesskatten: Dagens formuesskatt rammer vekstselskaper hardt, spesielt gründere i investeringsfasen, som risikerer å måtte vanne ut eierskapet eller flytte til utlandet for å håndtere skatteregningen. Formuesskatten kan tilpasses bedre til vekstbedrifters realiteter. Dette kan gjøres ved å: 1) Likebehandle alle immaterielle eiendeler for å gi økt forutsigbarhet, 2) tillate snittberegning av formuesverdi over flere år for å unngå uheldige utslag ved kapitalinnhenting, 3) gi utsatt formuesskatt ved underskudd, slik at skatten først betales ved gevinst, og 4) skjerme investeringer i framtidsrettede næringer.

Styrking av forsknings- og utviklingsfradrag: Å øke fradragsmulighetene for bedrifter som investerer i forskning og utvikling vil senke terskelen for innovasjon og gjøre det lettere å satse på fremtidens løsninger.

Insentiver for ansattes medeierskap i egen bedrift: Undersøkelser viser at bedrifter hvor ansatte er medeiere er i gjennomsnitt mer innovative og omstillingsdyktige. Flere land har insentivordninger som styrker ansattes medeierskap i egen bedrift. Norge bør også ha ordninger som stimulerer til dette.

Forutsigbarhet og stabilitet i skattepolitikken: Et stabilt skatteregime gir bedrifter trygghet til å planlegge langsiktige investeringer. Hyppige endringer og uforutsigbarhet skaper usikkerhet og kan skremme bort gründere og investorer.

Skattepolitikk handler selvsagt også om skattenivå. Om utjevning. Om fellesskap. Om vi har et system som gjør at de beste idéene kan vokse og lykkes. Men det må også handle om fremtiden. Skal vi sikre velferden, må vi prioritere investeringer i innovasjon og nye næringer. Det er katten som faktisk fanger mus.