Kompetanse er avgjørende for norsk beredskap

Publisert

Mikal Kvamsdal er seniorrådigver for teknologipolitikk i Abelia og holdt innlegg under høringen. Foto: Stortinget TV

– Næringsliv, frivillighet og forskningsmiljøer må integreres bedre i totalberedskapen, fremholdt Abelia under Stortinget høring av Totalberedskapsmeldingen.

– Næringsliv, frivillighet og forskningsmiljøer må integreres bedre i totalberedskapen, fremholdt Abelia under Stortinget høring av Totalberedskapsmeldingen. 

Abelia deltok på Stortingets høring av Totalberedskapsmeldingen 13. februar.

Næringsliv, frivillighet og forskningsmiljøer spiller en sentral rolle i den norske beredskapen. Det er gledelig at totalberedskapsmeldingen legger opp til økt involvering av disse aktørene, men det viktigste arbeidet ligger i utformingen av de konkrete tiltakene.

Beredskap er et felles ansvar

I et mer uforutsigbart og utrygt internasjonalt samfunn, både geopolitisk og økonomisk, er god beredskap avgjørende. Som NHO-organisasjonen for kunnskaps- og teknologinæringslivet og frivillig sektor, er vi glade for at meldingen løfter frem at disse aktørene besitter både kompetanse, personell og infrastruktur som er en viktig del av den norske beredskapen over hele landet.

– Beredskap er et felles ansvar, og både næringsliv, frivillighet og forskningsmiljøer må integreres enda bedre i totalberedskapen. Regjeringen må følge opp de positive signalene i totalberedskapsmeldingen med forutsigbare rammebetingelser og en tett dialog, sier Abelias administrerende direktør Øystein E. Søreide.

Totalberedskapskommisjonen trakk frem manglende integrering av næringslivet i beredskapen som en «vesentlig svakhet» ved det norske beredskapsarbeidet. Det er derfor gledelig at regjeringen nå foreslår å styrke og utvide ordningen med nasjonale og lokale beredskapsråd, hvor næringsliv og frivillighet er representert.

Nasjonal cyberberedskapsordning

Abelia støtter også forslaget om å opprette en nasjonal cyberberedskapsordning med relevante myndigheter og miljøer i næringslivet. Vi mener at også forskningsmiljøer bør involveres her.

– Private selskaper eier sentrale deler av den digitale infrastrukturen i Norge. Når regjeringen vil styrke den digitale motstandskraften, må dette skje i tett samarbeid med dem som faktisk drifter denne infrastrukturen, sier Søreide, og legger til at han er glad for at meldingen fremhever et ønske om å legge til rette for en sterkere cybersikkerhetsindustri i Norge.

Midlene må raskere på plass

Frivillige organisasjoner tilbyr blant annet redningstjenester, krisehåndtering og støtte til lokalsamfunn i kriser og beredskapssituasjoner. Regjeringen foreslår nå å øke tilskuddet til frivillige organisasjoner i redningstjenesten med inntil 100 millioner kroner over en periode på åtte år.

Abelia skriver i vårt høringssvar at vi støtter denne satsingen, men at vi mener dette skjer over en for lang tidshorisont. Midlene må komme raskere på plass for å sikre at frivilligheten har nødvendig kapasitet og utstyr til å møte stadig økende beredskapsbehov.

– Frivillig beredskap er en av de mest kostnadseffektive investeringene samfunnet kan gjøre. De frivillige stiller opp når kriser rammer, men vi kan ikke forvente at de skal bære dette ansvaret uten tilstrekkelig økonomisk støtte og en tydelig plass i beredskapsstrukturen, sier Søreide.

Savner kompetansesatsing

Kompetansemangel er en av de største utfordringene for digital sikkerhet. Det er derfor skuffende at totalberedskapsmeldingen ikke legger frem en mer konkret plan for å styrke utdanningstilbudene innen IKT og cybersikkerhet.

Abelia etterlyser mer ambisiøse tiltak for å øke kompetansetilbudet på disse feltene, og at det skal tilrettelegges i større grad for kompetanseheving av eksisterende arbeidsstokk. Det trengs en forpliktende plan for utdanning og opplæring som også inkluderer kapasiteten hos private høyskoler og fagskoler, som har omfattende studietilbud på området og kan skalere opp disse raskt.

Øystein E. Søreide savner også en tydeligere strategi for å integrere Norge tettere i EUs beredskapsarbeid:

– Norge er et lite land, og vi er avhengige av internasjonalt samarbeid. Vi forventer at regjeringen prioriterer et sterkere beredskapssamarbeid med EU fremover, understreker Søreide.

Les hele Abelias høringsinnspill HER.