Forsvarsløftet må mobilisere økt FoU-samarbeid for å lykkes: FFA-instituttene er klare til å bidra mer

Publisert

En dame snakker i en mikrofon.

Frokostmøtet ble oppsummert og avrundet av daglig leder i FFA Agnes Landstad. Foto: Abelia

Geopolitikk og samfunnssikkerhet og hvordan sivil sektor kan bidra var tema for frokostmøte i regi av FFA, Abelia og NHO denne uken. Her ble det diskutert hvilke muligheter samarbeid mellom militær og sivil forskningssektor og næringsliv representerer i det fellesløftet vi står fremfor for å styrke forsvar og samfunnssikkerhet, og hvordan samarbeidspotensialet mellom forsvar og sivil sektor kan utløses.

Det ble fullt hus og gode diskusjoner. Og mye lærdom å ta med seg videre, blant annet inn i arbeid med den kommende stortingsmeldingen om forskningssystemet.  

  • På scenen hørte vi Statssekretær Ivar B. Prestbakmo fra Kunnskapsdepartementet, Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO, Mari Sundli Tveit, adm.direktør i Forskningsrådet, Kenneth Ruud Direktør i FFI, Erik Swendgaard, leder FFA Forsvars- og samfunnssikkerhetsnettverk.  
  • Møtet ble avrundet av en spennende panelsamtale med Ine Marie Eriksen Søreide (H), leder Utenriks- og forsvarskomiteen, Lise Selnes (Ap) fra Utdannings- og forskningskomiteen, og ledet av Nils Ola Widme, næringspolitisk direktør i Abelia. 

I løpet av morgenen fikk vi tegnet opp det geopolitiske bakteppet, og de geopolitiske utfordringene for næringsliv og forskning 

Et sentralt kunnskapsgrunnlag for diskusjonen, var rapporten "Et helhetlig forskningssystem for åpen, skjermet og gradert forskning" som Forskningsrådet, FFI og NSM har levert oppdrag fra KD og FD. Mari Sundli Tveit presenterte anbefalingene fra rapporten om hvordan et slikt helhetlig forskningssystem kan se ut. Hun fremhevet behovet for dialog om anbefalingene fremover og det ser vi frem til å delta i. 

Vi tar med oss at

  • Forsvar og samfunnssikkerhet skal prioriteres – også innen forskning
  • Det er stor enighet om at vi skal ha ett helhetlig forskningssystem sivil og militær forskning og hvor Forskningsrådet benyttes som finansiør og rådgiver 
  • Anbefalingene og konseptet fra rapporten må operasjonaliseres  
  • Forsvarsløftet må medføre økt FoU-innsats 
  • Sivile forskningsinstitutter og bedrifter er ønsket – og ønsker å være bidragsytere 
  • En forutsigbar utviklings- og samarbeidsprosess i fortsettelsen er nødvendig for å operasjonalisere ambisjonen om økt sivilt-militært forskningssamarbeid for forsvar og samfunnssikkerhet. Der ønsker FFA å bidra. 

Som statssekretær Prestbakmo sa i sitt innlegg: "Vi må dra lasset sammen og sørge for samfunnsøkonomisk effektiv bruk av knappe ressurser." 

Allerede 19. septemeber arrangerer vi et nytt frokostmøte med tema «ta kunnskap raskere i bruk». Se program her Frokostmøte | Hvordan kan vi ta forskning raskere i bruk i en verden i endring?