Digitaliseringsstrategien: Gode mål, men nå kreves handling

Publisert

Bilde av Øystein Eriksen Søreide

Øystein Søreide. Foto: Ilja C. Hendel

I dag lanserte regjeringen en etterlengtet digitaliseringsstrategi, med statsminister Jonas Gahr Støre og digitaliseringsminister Karianne Tung i spissen. – Abelia og næringslivet har lenge etterspurt en slik strategi, det er godt å se at regjeringen setter en ny kurs, sier adm.dir. i Abelia Øystein E. Søreide.

– Vi er glade for at regjeringen vektlegger en helhetlig og langsiktig prioritering av digitaliseringstiltak i offentlig sektor. Det er særlig positivt at strategien er sektorovergripende, sier han.

– Regjeringen har lyttet til våre innspill

– Strategien anerkjenner at teknologi og digitalisering er avgjørende, både for å løse store samfunnsutfordringer og for å sikre Norges fremtidige konkurransekraft og verdiskaping, sier E. Søreide.

Videre roser han regjeringen for å peke ut en god retning mot 2030, spesielt ved å sette ambisiøse og konkrete mål. Norge skal ikke bare bli bedre, men faktisk bli best på flere viktige digitaliseringsområder.

– Vi er særlig fornøyde med at regjeringen har lyttet til våre innspill når det kommer til å lage en langtidsplan for digitaliseringsprosjekter, kople seg tettere på EU og gi gigabithastighet til alle. Dette er viktige tiltak, sier han.

Savner konkrete tiltak for å nå ambisiøse mål

Til tross for gjennomslag de positive aspektene, påpeker han at det er områder hvor strategien mangler.

– Vi savner konkrete grep som vil gjøre det mulig for Norge å ta igjen våre naboland på digital innovasjon og bruk av muliggjørende teknologier. Spesielt skulle vi sett større satsing på tungregningskapasitet og kvanteteknologi, sier han.

– Tegner et for positivt bilde av situasjonen i Norge 

– En rekke analyser, inkludert Abelias eget Omstillingsbarometer, viser at Norge sakker akterut," advarer Abelia. Norge ligger langt bak nabolandene på sentrale områder som tilgang på teknologikompetanse, bruk av muliggjørende teknologier som kunstig intelligens (AI), og digital innovasjon, seier han.

Han mener at en for eksempel gjerne skulle sett satsinger på tungregningskapasitet og kvanteteknologi.

Behov for mer offensive initiativ

Trenden har dessuten vært negativ i lengre tid, ifølge Abelia.

– Andre land satser mer, investerer mer og tar større sjanser. For at Norge skal kunne nå målene for 2030, må det tas langt mer offensive initiativ og gjøres tydeligere prioriteringer enn det som presenteres i strategien, sier E. Søreide.

Forventer støtte i statsbudsjettet

Selv om det ikke var ventet at strategien skulle inneholde konkrete lovnader om finansiering, har Abelias administrerende direktør store forventninger til statsbudsjettet som kommer om noen uker.

– Realisering av målene krever naturligvis penger, og vi håper å se tydelige satsinger i budsjettet, avslutter han.