Stort digitalt eksportpotensiale

Publisert

Tre menn og to kvinner står oppstilt for et bilde, hvor to av dem holder oppe en rapport.

Tomas Norvoll (AP), Arvid Moss (Nasjonalt Eksportråd), Karianne Tung (AP), Ingvild Strand Von Krogh (Abelia) og Mikal Kvamsdal (Abelia) med rapporten i hånden. Foto: NHO

I dag, onsdag 16. oktober, overleverte Nasjonalt Eksportråd en rapport til Digitaliserings- og Forvaltningsminister Karianne Tung og statssekretær Tomas Norvoll fra Nærings- og Fiskeridepartementet.

Rapporten viser til en rekke konkrete anbefalinger som skal bidra til at Norge oppnår regjeringens ambisiøse mål om en femti prosent vekst i eksporten utenom olje og gass innen 2030. Den peker på digitale tjenester og teknologi som nøkkelen til å oppnå denne veksten, både som selvstendige eksportnæringer og som en drivkraft for andre sektorer. 

 

Ambisjoner krever handling 

Abelia ledet i forkant en arbeidsgruppe for rapporten, og leder for teknologipolitikk i Abelia, Ingvild von Krogh, påpekte under overleveringen viktigheten av målrettet satsing. 

– Med en digitaliseringsstrategi som nettopp er lansert, rapporten som kom i dag og en kommende gründermelding og veikart for teknologinæringslivet, er det viktig at regjeringen ser disse i sammenheng. Abelias omstillingsbarometer viser Norges utfordringer med å omstille seg fra en råvarebasert eksportøkonomi til en mer teknologidrevet og innovasjonsorientert eksport, sier hun. 

 

«Europas grønne hjerne» 

Arbeidsgruppen har hatt en bred tilnærming til feltet, og rapporten fremhever at digitale tjenester og teknologi er avgjørende for den internasjonale konkurranseevnen til alle norske eksportnæringer. Arbeidsgruppen anbefaler 3 initiativ for å løfte eksportpotensialet innen digitale tjenester og teknologi:

  1. Norge som «Europas grønne hjerne» - et initiativ som legger til rette for økt datalagring, dataprosessering og oppbygging av digital infrastruktur i Norge.
  2. En målrettet satsning på det norske innovasjonsøkosystemet og dets rammebetingelser. Dette vil øke tilfanget og gjennomstrømningen av teknologidrevne oppstarts- og vekstselskaper basert på digital tjenestelogikk og systeminnovasjon.
  3. En tverrsektoriell anbefaling til alle de strategiske eksportsatsingene om å legge særlig vekt på potensialet for økt vekst og verdiskaping gjennom digitale tjenester og teknologi. Denne bør støttes av målrettede ressurser i form av stimulerende tiltak for å styrke tilfanget av kompetanse, kapital, kunder og nettverk. 

 

Næring i særstilling

Nasjonalt Eksportråd, ledet av Arvid Moss, har med denne rapporten tydeliggjort behovet for å prioritere digitale tjenester og teknologi i fremtidige nasjonale eksportsatsinger. 

– Digital teknologi og tjenesteyting står i en særstilling fordi det både er en viktig næring med stort vekstpotensial i seg selv, og - ikke minst - fordi det er avgjørende for den internasjonale konkurranseevnen til bedrifter i alle våre eksportnæringer.   

Rapporten blir nå gjenstand for videre behandling i regjeringen, som planlegger å lansere et veikart for teknologinæringslivet senere i år. 

Les hele rapporten her.