Statsbudsjettet 2025: Få lyspunkt for gründere og deres hjelpere

Publisert

Trine Ellingsen, daglig leder i FIN og Eli Wattne seniorrådgiver i FIN

Daglig leder i FIN Trine Ellingsen og seniorrådgiver i FIN Eli Wathne. Foto: Ilja C Hendel

-Regjeringen har understreket viktigheten av å være ute og lytte til innovasjonsselskaper og gründere. Det hjelper lite når den ikke hører etter, sier Trine Ellingsen, daglig leder i FIN.

Inn i et valgår har regjeringen nedprioritert omstillingen av Norge og vårt nye og nyskapende næringsliv.

-Hvor ble det av Vestres ambisjoner om at Norge skal bli et av verdens beste land å starte opp og drive bedrift i? Hva skjedde med forpliktelser om å nå klimamål og bidra til omstillingen av Norge? spør Eli Wathne i FIN.

Regjeringen har lansert en rekke strategier den siste tiden, men følger ikke opp ordene med handling. Vi må investere i det samarbeidet som kreves for å ta oss gjennom tidenes omstilling og for å få flere grønne eksportbedrifter.

FIN vil spesielt påpeke følgende i budsjettforslaget:

  • En liten nedgang til Sivas inkubasjonsprogram
  • Bevilgningen til testfasiliteter/Norsk katapult er på stedet hvil
  • Ingen opptrapping på å kommersialisere flere forskningsbaserte bedrifter
  • Klyngeprogrammet kuttes med 28 mill. kr.
  • Ingen tilførsel av midler til verken Investinor eller Nysnø
  • Exit-skatteforslaget er noe justert, men har store ankepunkter.

I tillegg er det foreslått 52 mill. kr. til oppstartsbedrifter i Innovasjon Norge. Midlene skal brukes til finansieringsordninger, arbeid for å videreutvikle økosystemet, bygge opp internasjonaliserings- og skaleringskompetanse hos oppstartsbedrifter samt mobilisere og motivere til gründerskap blant kvinner.

-Flere av disse oppgavene gjøres i dag av både inkubatorer og klynger. Det ville ha vært mer ressurseffektivt å bruke eksisterende virkemidler og aktører til å mobilisere og videreutvikle økosystemer fremfor å bygge opp nye strukturer, sier Ellingsen. 

-Lyspunktet er at regjeringen foreslår å avvikle den ekstra arbeidsgiveravgiften, sikre videre nasjonal medfinansiering til de to norske digitale innovasjonsnavnene samt lyse ut midler under Grønn plattform, avslutter FIN.