Abelias omstillingsbarometer viser at Norge faller etter internasjonalt i omstillingen til en grønn og kunnskapsbasert økonomi. Kuttene i bevilgningene til forskning og utvikling i årets statsbudsjett, er å legge til rette for at Norge skal sakke enda mer akterut.
- Skal vi lykkes med å nå de ambisiøse 2030-målene for klimakutt, eksport og sysselsetting, trenger vi et krafttak for forskning og innovasjon. I stedet sikter regjeringens FoU-politikk bakover, mot det nivået vi hadde før pandemien, sier Øystein E. Søreide, administrerende direktør i Abelia.
Særlig bekymringsfullt er det at kun en liten andel av de offentlige FoU-midlene går til anvendt forskning, etter at disse midlene allerede er blitt kuttet over tid.
- Dette går ut over den mest næringsrettede og omstillingsvennlige forskningen som er fundamentet for en vellykket og inkluderende omstilling med nye, grønne arbeidsplasser, sier Søreide.
Abelia mener samtidig at det er veldig gledelig at regjeringen nå gjør Retur-EU-ordningen permanent, slik at norske forskningsmiljøer og bedrifter kan fortsette suksessen i EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont Europa. I tillegg er det positivt med over 1000 nye studieplasser til fagskoler, 100 nye IKT-studieplasser, 70 millioner til kvanteforskning og 40 millioner til norske og samiske språkmodeller.
Alle disse sistnevnte tiltakene har imidlertid til felles at de kun tar oss små skritt på veien mot å gjøre Norge til et digitalt og bærekraftig kunnskapssamfunn. Og disse tiltakene kommer innenfor en samlet forskningspolitikk som reduserer ambisjonsnivået år for år.