SB25: Abelia på høring i de fleste komiteene

Publisert

Kenneth Karijord på høring i energi- og miljøkomiteen.

Kenneth Karijord på høring i energi- og miljøkomiteen. Foto: Stortinget/Abelia

I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet holder komiteene på Stortinget høringer. Høringene er for at fagpersoner og berørte grupper skal få si hva de mener om forslaget til budsjett for 2025, og samtidig ytre sine meninger om hvilke konsekvenser det kan få.

Høringene pågår i hele oktober og finanskomiteen er først ut. Her legger Abelia fram våre overordnede synspunkter på budsjettet. Høringene blir normalt strømmet direkte på stortingets nettsider.

Finanskomiteen

Det var næringspolitisk direktør i Abelia Nils-Ola Widme som stilte på vegne av Abelia i finanskomiteen. 

Les også: – Vi jobber målrettet med å sende gründere til andre land


Eli Wathne i FIN – foreningen for innovasjonsbedrifter og daglig leder i FFA Agnes Landstad stilte også på vegne av disse bransjeforeningene.

Abelias høringsnotat til finanskomiteen finner du her

Næringskomiteen

-Norge har en dobbel omstillingsutfordring. I tillegg til å navigere de globale klima- og bærekraftutfordringene, må vi også utvikle nye samfunnsbærende næringer som kan ta over den dagen oljealderen tar slutt. Mens våre naboland har lykkes med å skape nye vekstmotorer basert på forskning, innovasjon og bruk av ny teknologi og digitale løsninger, står Norges næringsstruktur på stedet hvil.

-En aktiv næringspolitikk forutsetter sterk statlig investering i forskning, kommersialisering av forskning, innovasjonsvirkemidler og tidligfasekapital. Norsk politikk gjør det motsatte. Vi ser med bekymring at årets budsjett stikker kjeppene i hjulene for det nye næringslivet, der innføring av exitskatten, nedbygging av innovasjonsøkosystemene, manglende satsning på tidligfasekapital og svak satsning på gründerskap er sentrale ankepunkter.

Det sa fagleder for digitaliseringspolitikk i Abelia Ingvild von Krogh. Det var hun som deltok i høringen i næringskomiteen sammen med representanter for FIN og FFA.

Hele høringsnotatet til næringskomiteen finner du her

Energi- og miljøkomiteen

Det var seniorrådgiver Kenneth Karijord som deltok fra Abelia i denne høringen. Han tok blant annet opp elavgiften til datasentrene:

- I 2023 ble redusert elavgift for datasenterindustrien fjernet. Dette skaper skjevheter i avgiftssystemet mellom ulike kraftkrevende næringer. En godt utviklet datainfrastruktur er avgjørende for å lykkes med det grønne og digitale skiftet. Abelia mener derfor det er uheldig at dagens ordning ensidig stimulerer tradisjonell tungindustri, samtidig som det legger demper på investeringsviljen i viktig infrastruktur for digitale og bærekraftige kunnskapsnæringer. 

Energieffektivisering og prioritering til strømnettet ble også tatt opp.

Les hele høringsnotatet her

Familie- og kulturkomiteen

Abelia organiserer også ideelle leverandører av tjenester i institusjonsbarnevernet og knyttet til fosterhjem. Abelia mener det er nødvendig med en økning av bevilgningene til det statlige barnevernet, herunder kjøp av private barnevernstjenester i statsbudsjettet for 2025.

-En av de viktigste politiske oppgavene på familie- og kulturfeltet er å bidra til at ideelle og frivillige organisasjoner kan styrke sin rolle som problemløsere, på samme måte som de alltid har ledet an i utviklingen av velferdssamfunnet og drevet innovasjon for folkehelse, velferd, beredskap og demokrati. Abelia mener at statsbudsjettet for 2025 burde hatt tydeligere insentiver til økt egenfinansiering og tiltak for å styrke digitaliserings- og innovasjonstakten til ideell og frivillig sektor, sier leder for ideell- og velferdspolitikk i Abelia Kjartan Almenning.

Ordningen med skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner ble også berørt.

Abelias høringsnotat til familie- og kulturkomiteen finner du her

Helse- og omsorgskomiteen

-Helse er ikke bare Norges største sektor; det er også en sektor som står overfor store utfordringer knyttet til omstilling og innovasjon. Utgiftene til helse øker, og behovet for helsepersonell vokser i takt med at befolkningen blir eldre og sykdomsbildet endrer seg. Samtidig vil det fremover stilles nye krav til kvalitet og effektivitet i helsetjenestene. Svaret på disse overordnede utfordringene kan ikke være å legge mer penger på kjente problemer, men å utløse innovasjonskraften som ligger i forskning, innovasjon, digitalisering, samt skape bedre brukerinvolvering og innføre nye måter å jobbe på, sa Tarje Bjørgum, leder for bærekraft og helse i Abelia, da han deltok på høring i helse- og omsorgskomiteen.

Abelias høringsnotat til helse- og omsorgskomiteen finner du her

Abelia deltar også på høring i kommunal- og forvaltningskomiteen, transport- og kommunikasjonskomiteen og utdanning- og forskningskomiteen senere i oktober.