På vei ut av stagnasjon for norsk økonomi?

Publisert

Bilde av Fernanda Winger Eggen

Fagleder for analyse i Abelia, Fernanda Winger Eggen. Foto: Ilja C. Hendel

Teknologinæringen opplever overordnet sin egen situasjon som god, men situasjonen i rådgivernæringen er langt mindre positiv og om lag på nivå med situasjonen i næringslivet ellers.

Hvert kvartal lager Abelia en markedsrapport som oppsummerer den økonomiske situasjonen til Abelias medlemmer, basert på spørreundersøkelsen Næringslivets økonomibarometer fra NHO.

Resultatene i Næringslivets økonomibarometer for tredje kvartal viser at NHO-bedriftene ser noe mer positivt på nå-situasjonen enn de gjorde i andre kvartal. Stemningen må likevel karakteriseres som lunken.

Det er store forskjeller på tvers av næringer. Næringsgruppene Informasjon og kommunikasjon (teknologinæringen) og Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting (rådgivernæringen) representerer de største andelene av Abelias medlemmer. I 2023 økte bruttoproduktet i disse to næringsgruppene med henholdsvis tre og 5,5 ganger så mye som verdiskapingsveksten i fastlandsøkonomien samlet. Selv om denne veksten er høy sammenlignet med næringslivet samlet, er den lavere enn veksten i disse næringene i 2022.

Teknologinæringen

I tredje kvartal 2024 er det sterk vekst i andelen teknologibedrifter som opplever markedssituasjonen som god. Det er også langt færre som opplever store hindre for ekspansjon og nye investeringer. Likevel er det flere som forventer en nedgang i investeringene og sysselsetting fremover, enn som forventer en økning.

Les hele markedsrapporten for teknologinæringer her

Rådgivernæringen

I motsetning til i teknologinæringen, er det en klar nedgang i andelen som opplever markedssituasjonen som god i rådgivernæringen i tredje kvartal 2024, og for tiden framover er bedriftene i større grad nøytrale. Andelene er om lag som i næringslivet ellers.

Videre er det en forventning om nedgang i både investeringer, sysselsetting og salgspriser. Det største hinderet for ekspansjon og nye investeringer er fremdeles tilgang på kvalifisert arbeidskraft.

Som nevnt over, har verdiskapingsveksten i rådgivernæringen vært sterkere enn for næringslivet ellers de siste årene. Veksten gjennom fjoråret for rådgivernæringen skyldes i stor grad høyere etterspørsel fra oljenæringen, som har hatt positive virkninger for alle deler av leverandørnæringen. Også høyere etterspørsel etter rådgivere i forbindelse med klimaomstilling har bidratt positivt de senere årene, og denne trenden vil sannsynligvis fortsette. Samtidig ble lønnsomheten svekket av økt arbeidsgiveravgift, og redusert aktivitet i næringene som rammes av innleieforbudet. I tillegg rammes arkitektvirksomhet og teknisk konsulentvirksomhet av lavere etterspørsel fra bygg- og anleggsnæringene.

Les hele markedsrapporten for rådgivernæringen her