Fra brannslukking til forebygging

Publisert

Seks menn og en dame står oppstilt på et bilde

F.v.: Tarje Bjørgum (Abelia), Fredrik Sørlie (Abelia), Øystein E. Søreide (Abelia), Sverre Sundsdal (Livv Health), Ishita Barua (Livv Health), Halvard Ramstad (Livv Health) og Aksel Lenes (Livv Health). Foto: Abelia

– Altså, vi forbereder oss til andre møter vi skal i, men til legekonsultasjoner har vi null forberedelser. Vi kommer dit, forklarer ting, og på vei ut innser vi: «Å nei, jeg glemte å nevne det og det», sier medgründer i Livv Health, Ishita Barua.

Ideen bak Livv Health ble først utviklet av Sverre Sundsdal, selskapets daglige leder, forteller Barua. Han så behovet for at pasienter kunne ha oversikt over sine egne helseopplysninger, som i dag er lagret i ulike "siloer" hos fastleger, sykehus og andre helseaktører. Dette fører til at pasienter ofte ikke har det fulle bildet av sin egen helsetilstand.

Ishita Barua, Chief Medical Officer og grunnlegger av Livv Health. Foto: Abelia

Teknologi som muliggjører

Selv om Ishita Barua har bakgrunn som lege, er det nok AI de fleste forbinder med gründeren som ønsker å skape endringer i helse-Norge.

– Om vi bruker AI, blockchain eller hva det måtte være... det er totalt irrelevant. Men vi har jo alle i selskapet bakgrunn fra et AI-miljø, og det er ikke tilfeldig. Vi ser at denne teknologien muliggjør mye av det vi ønsker å oppnå. Så ja, jeg skal jobbe med AI og lage modeller, men det er sekundært i forhold til hovedmålet, som er å skape bedre helse for alle, sier hun.

 

Elbil-subsidiering, men innen helse

Med den nevnte digitale plattformen ønsker de altså å drive forebyggende medisin.

– Vi må begynne å forutse sykdom, men også unngå sykdom før den oppstår. På den måten kan vi få bukt med det pasientvolumet samfunnet kommer til å stå overfor, sier hun.

– Jeg ønsker meg mer fokus på hvordan vi kan endre finansieringssystemet i helsetjenesten. Leger og helsepersonell får i hovedsak betalt for å behandle sykdom, men ikke for å ha unngått sykdom. Dette gjør at vi oppfordres til å behandle når sykdommen først har oppstått, men det er mindre insentiver til å prioritere systematisk forebygging. For å virkelig fremme folkehelsen må vi få på plass takster og refusjonsordninger som i større grad belønner forebyggende helsetjenester, sier hun.

Barua drar en parallell til elbil-insentivene som ble innført for noen år siden. Hun ønsker en subsidiering av preventiv medisin, noe hun mener kan føre til reelle endringer i norsk helsevesen, akkurat som elbil-subsidiene bidro til en betydelig endring i det norske transportbildet.

 

– Vi trenger en systemendring

Øystein E. Søreide er svært begeistret etter at han besøkte til Livv Health.

– Vi trenger en systemendring i norsk helsetjeneste. Vi har en stadig eldre befolkning og vi kommer ikke til å ha nok hender i fremtiden til å møte de utfordringen som kommer om man ikke ser på hele systemendringer. Der er vi avhengige av selskaper som utfordrer lover, rammer og ser på hva som kan gjøres bedre. Når Ishita forteller om behov for subsidier som kan bidra til å forebygge sykdom, burde kanskje politikere lytte, sier han.