Det sier Ingvild von Krogh leder for teknologipolitikk i Abelia og Trine Ellingsen, daglig leder i FIN - Foreningen for Innovasjonsselskaper i Norge. Regjeringen la fram stortingsmeldingen om oppstartsbedrifter gründere fredag 1. november.
Regjeringen vil mye, og nevner "regjeringen vil" hele 57 ganger i stortingsmeldingen.
-Dette er enten en beskrivelse av allerede lanserte tiltak, eller for lite ambisiøst. Det er få konkrete mål og mye som skal vurderes, evalueres, ses nærmere på og kartlegges, sier Ellingsen.
Investinor og exit-skatt
-Vi er positive til at Investinor gis i oppdrag å se på hvordan de kan få satt privat kapital i sving, men dessverre har de lite å by opp til dans med i og med at de fikk null kroner i statsbudsjettet, sier von Krogh.
- Alle er enige om at Norge skal og må omstilles. Vi må lære av våre naboland, og legge til rette for fremveksten av høyteknologiske vekstmotorer som kan lykkes både hjemme og ute. Da trenger vi langt mer offensive tiltak enn hva denne meldingen legger opp til, sier von Krogh.
-Hvis regjeringen virkelig vil legge til rette for at norske bedrifter skal lykkes i det internasjonale markedet, må de også se på rammebetingelser som formuesskatt og exit-skatt.
Ingen helhetlig satsing på innovasjonsøkosystemene
Norge har et unikt landsdekkende innovasjonsøkosystem med gode hjelpere bestående av inkubatorer, næringshager, teknologioverføringskontorer (TTOer), katapulter og klynger som bistår bedriftene i ulike faser av deres vekstreise.
Dagens virkemidler er ikke dårlige, men i mange tilfeller er innsatsen for lav og virkemidlene sees ikke i sammenheng.
-Å evaluere dette såkalte samlede tilbudet av “møteplasser, arenaer og nettverk i hele landet” er ikke en kraftsatsing på innovasjonsøkosystemene og vil ikke få frem flere høyvekstforetak fra FoU til eksport.
-Regjeringen vil legge til rette for at helsenæringen kan få større nytte av katapultordningen. Det er fint, og allerede kjent, men hva med andre næringer som grønn skipsfart, hydrogen og muliggjørende teknologier? spør Ellingsen.
Regjeringen motsier seg selv
Regjeringen fortsetter arbeidet med gjennomgangen av det næringsrettede virkemiddelapparatet.
Virkemiddelapparatet skal forenkles og tilgjengeliggjøres. Regjeringen vil ha tydelige grenseflater mellom virkemiddelaktørene og unngå unødvendig overlapp mellom virkemidlene deres.
Innovasjon Norges arbeid med å utvikle økosystem for oppstartsbedrifter gjennom blant annet mobilisering og kompetanse skal styrkes og det skal etableres en ordning for søkbare økosystemtilskudd.
-Vi kjenner ikke til detaljene i ordningen, men dette er kjerneoppgavene til for eksempel inkubatorer og klynger i dag. Her blir det fort dupliserende ordninger og stikk i strid med målet om effektiv virkemiddelbruk, sier Ellingsen.
-Hva med å sette pengene raskt i arbeid gjennom eksisterende virkemidler i stedet for å bygge opp nye i virkemiddelapparatet? sier Ellingsen.
Offentlige anskaffelser
-Det offentlige som utviklings- og innovasjonsarena for gründere vies liten plass i meldingen. Den største bøygen for nye og radikale innovasjoner er ofte å få den første betalende symbolkunden. Her savner vi trykk på de gode koblingsarenaene som bidrar til at gründere og oppstartsbedrifter blir bedre posisjonert for å vinne frem med sine løsninger i offentlige anskaffelser, sier von Krogh.