Bomtur til San Francisco?
Øystein Søreide. Foto: Ilja C. Hendel
Tro det eller ei, men den norske «exit-skatten» nevnes allerede til skrekk og advarsel i USA, skriver Øystein Søreide.
Øystein Søreide. Foto: Ilja C. Hendel
Tro det eller ei, men den norske «exit-skatten» nevnes allerede til skrekk og advarsel i USA, skriver Øystein Søreide.
«If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair», sang Scott McKenzie i 1967.
Som medlem av den store, norske næringslivsdelegasjonen som nylig besøkte San Francisco og Seattle med Kronprinsen i spissen så jeg få blomster i reisefølget. Men vi var nok flere som nynnet på den eviggrønne hippieslageren i ren forventning – og for å korte de 11 timene det tar å krysse Atlanteren og Amerikas forente stater. Nå skulle Amerika inntas, med nye løsninger utviklet av teknologidrevne vekstselskaper, havvind og sjømat i verdensklasse.
Særlig var nok forventningen stor blant de norske tech-selskapene som dro for å speed-date investorer fra Silicon Valley. «If you can make it there, you’ll make it anywhere», som det heter i annen sang. Desto større var nok skuffelsen hos mange da vi oppdaget at dårlige nyheter ikke bruker 11 timer til USAs vestkyst. De går med lysets hastighet.
Det var oppsiktsvekkende hvor mange av investorene som allerede hadde fanget opp at det i Norge for tiden føres en uforutsigbar og investorfiendtlig næringspolitikk. Tro det eller ei, men «exit-skatten» nevnes allerede til skrekk og advarsel. Som en erfaren investor sa i en av paneldebattene under Norway - California Business Festival: «Når du forsøker å tiltrekke deg utenlandsk kompetanse og kapital, men er et lite marked på størrelse med Los Angeles og i tillegg straffer dem som tar risiko ved å innføre en «exit-skatt, da er det som å skyte seg selv i foten.»
Jeg håper dette kan være til alvorlig ettertanke for regjeringen. Skal vi omstille Norge fra en råvareavhengig «sardinboksøkonomi» (fisk, olje og aluminium) til et digitalt og bærekraftig kunnskapssamfunn, må vi gjøre det lettere, ikke tilnærmet umulig, å tiltrekke seg internasjonale talenter og risikokapital. Og vi må heie på de norske gründerne som satser «hus og hjem» for å starte noe nytt – ikke peke på det grønne exit-skiltet.
Kronprinsen gjorde som alltid en glimrende døråpnerjobb, og statsrådene Tung og Vestre ledet delegasjonen på kompetent vis gjennom et program godt planlagt av Innovasjon Norge. Det var også inspirerende å besøke de store tech-selskapene og å lære om hvordan AI nå endrer alt. Kort sagt: «alle var enige om at det var en hyggelig tur», men var det allikevel en bomtur for de norske oppstartselskapene?
Jeg håper ikke det, men selv om det heter i sangen at «If you’re going to San Francisco, you’re gonna meet some gentle people there», er dette business.
Amerikanske investorer er selvsagt på jakt etter gode og stabile rammevilkår for sine investeringer. Det har vi ikke i Norge for tiden, og det er alvorlig.