Når politikken spenner ben på politikken

Publisert

To menn i dress med lukket munn.

NHO-direktør Ole Erik Almlid og Abelia-direktør Øystein Søreide.

Regjeringens forslag til skjerpet utflyttingsskatt slår bena under dens egen gründersatsing, skriver NHO-direktør Ole Erik Almlid og Abelia direktør Øystein Søreide.

Gründerselskapet AIBA fra Gjøvik har utviklet programvare som gjør nettet tryggere for barn og unge. Løsningen deres oppdager nettovergrep, mobbing og annen uønsket adferd overfor barn og unge på internett. Dette er et stort og globalt voksende problem, og AIBA opplever stor interesse. På kort tid har selskapet fått flere kunder i spillindustrien og beskytter nå millioner av barn og unge over hele verden. AIBA kan bli et nytt norsk gründereventyr som lykkes i den store verden. 

AIBA er midt i målgruppen for historiens første stortingsmelding om gründere og oppstartsbedrifter, som regjeringen har varslet i løpet av året. Målet er at Norge skal være verdens beste land å starte og drive virksomhet i. Jeg ønsker meg flere norske enhjørninger og oppstartsbedrifter med ambisjoner om å bli størst i verden på det de driver med. Det er verdensmesterskapet vi skal delta i, ikke kretsmesterskapet, sa daværende næringsminister Jan Christian Vestre da regjeringen varslet om arbeidet med gründermeldingen 

Det er søt musikk i våre ører. Trolig er det også søt musikk for alle i økosystemene for gründere og oppstartsselskaper i Norge, og alle som ønsker at Norge skal bli et lavutslippssamfunn med flere bein å stå på. For å lykkes trenger Norge flere gründere som Hege Tokerud og selskaper som AIBA – som lykkes. 

Søt musikk ble raskt til sure toner da regjeringen i vår la fram forslaget til endringer i utflyttingsskatten, som nå har vært på høring. Forslaget utløste en storm av protester – særlig fra gründere og oppstartsmiljøer. Kort oppsummert: Innstrammingene vil øke risikoen ved å satse i Norge, de vil skremme utenlandsk talent fra å komme hit og svekke Norges attraktivitet som investeringsland. Konsekvensen vil bli at gründere og investorer heller velger andre land å satse i. Stikk i strid med regjeringens egne mål for gründerpolitikken. 

Det bekymrer oss når vi får meldinger om flere teknologigründere som truer med å flytte fra den skjerpede «exitskatten». For å satse og vokse videre trenger selskaper som AIBA mer kapital og de beste hodene. For å få tilgang på tilstrekkelig med finansiering og de beste talentene må de også rekruttere utenfor Norges grenser. I dag tilbyr AIBA aksjer og opsjoner i selskapet for å lokke til seg talenter. Aksjer og opsjoner kompenserer for lavere lønnsnivå og det gir en andel av den fremtidige gevinsten som den ansatte er med på å utvikle. En skjerpet utflytterskatt vil derimot gjøre dette lokkemiddelet langt mindre attraktivt, og det blir vanskeligere å få talenter til å flytte til Norge. Det vil også gjøre det vanskeligere for gründeren selv å flytte på seg for å utvikle selskapet i andre land, noe som kan være nødvendig dersom selskapet virkelig skal lykkes globalt og konkurrere i den store verden. En skattesmell på 40 prosent av papirverdien av aksjene når du flytter, kan i realiteten gjøre Norge til et skattefengsel for gründere og ansatte med aksjer og opsjoner, og dermed ødelegge selskapenes utvikling – slik gründer Bjørn Brandtzæg skrev i DN 27. mai. 

Vi etterlyser mer helhetstenking fra regjeringen. Når politikk spenner bein på politikk, blir det vanskelig å nå politiske mål. Og enda verre: Det blir vanskeligere å være gründer i Norge, og vanskeligere å utvikle flere enhjørninger, gaseller og alle andre arter av lønnsomme bedrifter som Norge sårt trenger for å løse de store oppgavene. 

Vi håper derfor regjeringen hører på høringsinnspillene og gjør de nødvendige endringene før Stortinget skal behandle forslaget om endringer i utflytterskatten. Det vil være svært synd om den lenge etterlengtede gründersatsingen blir satt på den politiske sidelinjen av sin egen lagkamerat. Enda verre er konsekvensene: at en mulig norsk enhjørning får ødelagt potensialet sitt – av politikken som egentlig hadde det motsatte som mål.