Lillestrøm inspirerer

Publisert

Tarje Bjørgum og Øystein E Søreide

Foto: Ilja C Hendel

I Norges niende største kommune er et spennende teknologiløft i full gang. Visjonen er å utvikle en helt ny omsorgsmodell.

Innlegget var først på trykk i Kommunal Rapport.

Nyskapningen i Lillestrøm kan bli en redningsbøye for hele Kommune-Norge - og gi svar på to av våre største samfunnsutfordringer: Eldrebølgen og utenforskapet.
Innen få år må vi håndtere dobbelt så mange omsorgsoppgaver som i dag, uten tilsvarende vekst i arbeidsstyrken.


For mange kommuner er krisen allerede merkbar, særlig i distriktene. I Innlandet, Telemark og Nordland overstiger antall innbyggere over 65 år allerede antall yngre under 19 år.

Samtidig står en betydelig andel av den yrkesaktive befolkningen utenfor arbeidslivet. Ifølge SSB var 18,4 prosent av dem i yrkesaktiv alder utenfor arbeid, utdanning eller arbeidsmarkedstiltak i 2023. Hvordan kan vi løse begge disse utfordringene på en bærekraftig måte?


Teknologiløftet i Lillestrøm ser nettopp på hvordan kommunen kan doble omsorgskapasiteten i årene som kommer. Resultatene er allerede imponerende. Gjennom det såkalte Fremtidsforsøket viser de at det er mulig å øke omsorgskapasiteten på et enkelt sykehjem med 25 prosent uten å ansette flere.

Hvordan? Ved å slippe kreativiteten løs og samarbeide tett med ansatte, fagforeninger og Nyby som teknologi- og innovasjonspartner. Løsningen er å dele omsorgsoppgaver opp i mindre, håndterbare oppgaver som kan utføres av personer med ulik kapasitet og kompetanse. De bruker folk fra utenforskapet til å jobbe på lager, ta med de eldre på tur og lage maten.


Enten man bidrar gjennom betalt arbeid, arbeidspraksis eller aktivitetsplikt, blir målet det samme: Å redusere utenforskap og sikre en robust omsorgstjeneste. Det er paradoksalt at helsetjenesten mangler folk, samtidig som så mange uten jobb eller utdanning mangler meningsfulle oppgaver. Modellen er inkluderende og forener mennesker på tvers av sektorer og livssituasjoner - en vinn-vinn-situasjon.

Teknologi spiller en nøkkelrolle i satsingen. Kommunen jobber med å automatisere interne prosesser der det kan avlaste personell.


Samtidig pågår en omfattende organisasjonsutvikling for å bryte ned siloer og sikre at alle ansatte jobber mot felles mål. Resultatet er et system som er mer effektivt, fleksibelt og i stand til å møte morgendagens utfordringer.

Men dette er ikke nok. Skal dette bli en suksess på nasjonalt nivå, kreves det politisk vilje og ledelse. Vi trenger systemendringer, ikke bare pilotprosjekter. Politikerne må våge å gå fra applaus til handling. Bare slik kan vi sikre at flere kommuner tar i bruk tilsvarende modeller og at ressursene utnyttes optimalt.
Hva venter vi egentlig på? Lillestrøm viser vei. Nå er det opp til resten av Norge å følge etter.