Budsjettforlik: Fortsatt exit-skatt
Nils-Ola Widme. Foto: Ilja C. Hendel
Regjeringspartiene er blitt enige med SV om neste års statsbudsjett. Det betyr at oljepengebruken øker med 7 milliarder kroner.
Nils-Ola Widme. Foto: Ilja C. Hendel
Regjeringspartiene er blitt enige med SV om neste års statsbudsjett. Det betyr at oljepengebruken øker med 7 milliarder kroner.
Budsjettforliket betyr også mer penger til velferdstiltak som utvidet tannhelsereform og økt barnetrygd. Det blir også flere bevilgninger til miljøet i statsbudsjettet. Som en del av enigheten, vil regjeringen ikke gjennomføre utlysning av konsesjoner for mineralvirksomhet på havbunnen i 2024 og 2025.
Interessante verbalforslag
Et av verbalforslagene lyder slik: "Stortinget ber regjeringen, i løpet av vårsesjonen 2025, sette ned et offentlig utvalg som skal utarbeide en strategi for å bedre økonomiens omstillingsevne, industriell utvikling og næringslivets konkurransekraft, særlig i lys av at produksjonen av olje og gass på sikt vil avta".
- Forslaget om å utarbeide en strategi for omstillingsevne og konkurransekraft, er blant de mest spennende forslagene i budsjettforliket. Det blir et viktig arbeid hvis man tar på alvor de utfordringene Norge står overfor.
Budsjettet gjør Norge mer oljeavhengig
-I Europa er det rød alarm for omstilling og konkurransekraft, og rapport etter rapport ber om nytenking om innovasjon og entreprenørskap. Abelias omstillingsbarometer viser at Norge i beste fall er middelmådige blant industrialiserte land, både når det gjelder kompetanse, innovasjon og teknologi. Slikt blir det ikke omstilling av, og en ny strategi må derfor munne ut i reelle endringer på alle disse områdene, sier næringspolitisk direktør Nils-Ola Widme.
- SV lot være å høre på gründerne. De kunne gjort enkle tilpasninger for å unngå de verste problemene. Rammevilkårene for gründerskap har konsekvenser for digital og bærekraftig omstilling. Budsjettpartnerne hadde muligheter til å med enkle grep justere exitskatten for å redusere de største bekymringene i startup-miljøet. Det har de valgt å ikke prioritere. Dermed dempes ikke gründeropprøret, og Norge fortsetter i praksis å svekke sin konkurransekraft. Nå blir exit-skatten et valgkamptema, fortsetter Widme.
Ingen økt satsning på næringsrettet forskning og innovasjon
-SV har fått intensjoner om grønn omstilling og reduksjon av klimautslipp inn i budsjettet. Klyngene er omstillingsmotorer for næringslivet, så det er positivt at klyngene skal benyttes i dette arbeidet, sier daglig leder for FIN Trine Ellingsen.
- Samtidig som man omstiller eksisterende industri, er det vel så viktig å få frem nye bedrifter som vi skal leve av i fremtiden. Det er ingen økt satsing på næringsrettet forskning og innovasjon, ingen tidligfase-kapital som vil være avgjørende for å få frem fremtidige industrilokomotiver. Det er synd, legger hun til.
Torsdag 5. desember er det budsjettdebatt på Stortinget.