Norge dårligst i Norden

Publisert

Bilde av Øystein Eriksen Søreide

Øystein Søreide. Foto: Ilja C. Hendel

Norge mangler avgjørende kompetanse for å utvikle et fremtidsrettet næringsliv, og norske bedrifter er dårligst i Norden på å ta i bruk nye teknologiske løsninger som kunstig intelligens. Dette viser Abelias Omstillingsbarometer 2024, som sammenlikner Norges omstillingsevne med 21 andre land.

Et lands omstillingsevne sier noe om hvor godt rustet landet er til å møte plutselige skift og endringer i økonomien. Omstillingsevnen er derfor avgjørende for langsiktig produktivitet og konkurranseevne, noe som igjen er avgjørende for å sikre fremtidig velferd.  

— Tilgang på kompetanse og evne til å ta i bruk ny teknologi er sentrale forutsetninger for å lykkes med det grønne skiftet. For et land som skape nye næringer og bærekraftige eksportinntekter er dette svært dårlige nyheter, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.  

Sverige, Finland og Danmark rangerer høyere enn Norge på alle dimensjonene som sier noe om et lands grunnleggende omstillingsevne.  

 — Våre naboland satser og har lykkes langt bedre med å skape et nytt og bærekraftig næringsliv. Rapporten gir dessverre mange grunner til å være bekymret for Norges fremtidige konkurransekraft og velferdssamfunn, sier Søreide.  

Se alle resultatene fra Abelias Omstillingsbarometer her. 

 

Norge ligger etter på bruken av KI 

Norske bedrifter er dårlige på å ta i bruk muliggjørende teknologi, som kunstig intelligens, og ligger langt bak våre naboland. Danmark og Finland er best av samtlige land, mens Norge ligger midt på treet og har en negativ utvikling sammenliknet med andre land. Dette henger sannsynligvis sammen med vår mangel på kompetanse for å ta slik løsninger i bruk. 

 

Taper kampen om de kloke hodene 

Norge har færre mennesker med høyere utdanning enn land vi sammenligner oss med. I tillegg har vi en lavere andel som velger teknologi- og realfag. I Sverige tar 33 prosent av masterstudentene teknologi- og realfag mens i Norge ligger andelen på 26 prosent. Vår evne til å tiltrekke oss internasjonal kompetanse er også relativt svak.  

— SV fremmet et forslag for Stortinget i våres om en forenklet saksbehandlingstid for faglærte eksperter fra tredjeland, forhåndsgodkjenning av arbeidstakere og et eget visumprogram for gründere og investorer som ønsker å etablere virksomhet i Norge. Jeg ser fram til regjeringens oppfølging i statsbudsjettet for 2025, sier Søreide.  

Omstillingsbarometeret lanseres i Arendal 12. august kl 15. Delta på arrangementet (Langbryggen 15) eller strøm lanseringen her.  

 

Dobbel omstillingsutfordring 

Norge skal som resten av verden fase ut fossile energikilder og møte klimautfordringene, samtidig som vi også må erstatte vår egen solnedgangsnæring med en rekke nye næringer.  

– Det er lett å tro at rike og velfungerende Norge er godt rigget for fremtiden, men dette er dessverre ikke tilfelle. Vi har fortsatt en tungt petroleumsmarinert økonomi, og mangler i dag kompetanse, innovasjonskraft og kapital for å sikre fremtidig konkurranseevne, sier Søreide.  

 

Om Abelias omstillingsbarometer: 

Abelias omstillingsbarometer måler Norges evne til langsiktig økonomisk vekst, sammenlignet med 21 OECD-land. Det er niende året på rad dette lanseres. Barometeret er utviklet for Abelia av Oslo Economics, og baseres på internasjonale statistikkbanker. Det består av indikatorer innenfor fem hoveddimensjoner: Teknologi; Kompetanse; Innovasjon og gründerskap; Forutsetninger for grønn omstilling og Bærekraftig utvikling.