Abelias medlemmer går høsten i møte med mindre optimisme!

Publisert

Bilde av Fernanda Winger Eggen

Fernanda Winger Eggen, fagleder for analyse i Abelia. Foto: Ilja C Hendel. Foto: Ilja C. Hendel

- Sammenlignet med de foregående månedene ser våre medlemmer mer negativt på egen situasjon og utsiktene framover. Det gjelder også for næringslivet generelt.

-Det er fremdeles flere av Abelias medlemmer som vurderer egen markedssituasjon som god og markedsutsiktene som positive, enn omvendt. Selv om Abelias medlemmer fremdeles ser lysere på sin økonomiske situasjon enn næringslivet for øvrig, faller optimismen både blant Abelias medlemmer og i næringslivet ellers, sier fagleder for analyse i Abelia Fernanda Winger Eggen.

NHOs siste medlemsundersøkelse fra august viser at både Abelias medlemmer og næringslivet totalt har blitt mindre positive den siste måneden.

26 prosent av respondentene blant Abelias medlemmer svarer at de opplever dagens markedssituasjon som god. 12,5 prosent oppfatter markedssituasjonen som dårlig. Det er altså fremdeles over dobbelt som mange som synes egen markedssituasjon er god, men en noe mindre andel enn de foregående månedene.

Til sammenligning er det 22 prosent av respondentene blant NHOs medlemmer totalt som svarer at egen markedssituasjon er god, og 18 prosent som svarer at de oppfatter den som dårlig. 

Når det gjelder framtidsutsiktene, er også færre av respondentene blant Abelias medlemmer som tror deres markedssituasjon vil forbedres (18 prosent av medlemmene) de neste seks månedene, sammenlignet med i juli. Totalt er det 5 prosentpoeng flere som ser positivt, enn negativt, på egne markedsutsikter blant Abelias medlemmer.

Til sammenligning er det 7 prosentpoeng færre som ser positivt på egne markedsutsikter av respondentene blant NHOs medlemmer totalt.

Det er fremdeles store variasjoner i oppfatning om markedssitusjon og markedsutsikter i ulike deler av næringslivet, men optimismen faller i august i de fleste næringer. Særlig transportnæringen skiller seg ut med sterk økning i optimisme for tiden framover, og ligger også høyt når det gjelder andel som oppfatter nåværende markedssituasjon som god. Det er byggenæringen som har størst andel som er pesimistiske, både til nåværende situasjon og utsiktene framover.

Siden 2022 har veksten i Fastlands-Norge vært svak, men arbeidsledigheten har holdt seg lav. Sysselsettingen har vokst mer enn verdiskapingen, og dette bidrar til fallende produktivitet. At virksomheter velger å øke sysselsettingen, på tross av manglende arbeidsmengde og svak økonomisk utvikling, kan være en indikasjon på "hamstring" av arbeidskraft i håp om bedre tider framover.

I august har medlemmene fått flere tilleggsspørsmål som bidrar til å beskrive deres situasjon ytterligere. Blant Abelias medlemmer svarer 13 prosent at det ikke er nok oppgaver i virksomheten til alle ansatte. Likevel er det så godt som ingen som planlegger å gjennomføre større permitteringer de neste tre månedene. På spørsmål om hvorfor virksomheten ikke nedbemanner svarer medlemmene at de har råd til å holde på ansatte gjennom krevende tider og at de frykter at ansatte som sies opp vil bli vanskelig å erstatte når aktiviteten tar seg opp igjen. 

Lavere produktivitet, sammen med høy lønnsvekst, skaper en krevende situasjon for næringslivet. Blant Abelias medlemmer svarer 17 prosent at de øker sine priser med mer enn inflasjonen. Økte lønnskostnader er den vanligste årsaken. Sammenlignet med næringslivet for øvrig påvirkes Abelias medlemmer i mindre grad av økt priser på innsatsvarer. 

Blant dem som ikke øker prisene mer enn inflasjonen, er den vanligste årsaken at de oppfatter at markedet ikke vil tåle det. Nærmere syv av ti svarer dette. Kun en av ti svarer at kostnadene ikke har økt så mye at virksomheten burde ha økt prisene mer enn inflasjonen. 

NHOs siste medlemsundersøkelse ble gjennomført fra 30. juli til 7. august. 1 848 svarte på undersøkelsen. 144 av disse er Abelias medlemmer.