Statsbudsjettet 2024: – Skuffende budsjett

Publisert

Administrerende direktør i Abelia Øystein Eriksen Søreide. Foto: Ilja Hendel/Abelia. Foto: © Ilja C. Hendel

Regjeringen viderefører økt arbeidsgiveravgift og satser ikke nok på grønn og digital omstilling. Alt i alt skuffende, mener Abelia.

Pengebruken fra oljefondet bikker i år over 400 milliarder kroner, og er nødvendig for å dekke opp et underskudd på statsbudsjettet. For første gang utgjør oljepengebruken over 10 prosent av fastlands BNP.

– Dette viser at omstillingen av Norge fortsetter å gå feil vei – stikk i strid med hva alle politiske partier har ønsket seg i alle år. Oljen dominerer nasjonen mer og mer. Dette er vår særnorske versjon av "hollandske syke", sier administrerende direktør i Abelia Øystein E Søreide.  

Kompetanseskatten videreføres 

Regjeringen viderefører økt arbeidsgiveravgift, og gjør dermed tilgangen på høykompetent arbeidskraft enda dårligere og bremser det grønne og digitale skiftet 

– Det er utrolig at regjeringen viderefører en skatt som aldri skulle vært innført. Abelia og et samlet næringsliv har nå i ett år påpekt hvordan skatten stopper grønn og digital omstilling. I en tid der Norge trenger mye mer høykompetent arbeidskraft, ikke minst innen teknologi og forskning, trenger vi absolutt ikke en skatt med motsatt virkning. 

– SV har nylig flagget at de vil fjerne denne kompetanseskatten, og vi forventer at de vil prioritere dette i de kommende budsjettforhandlingene med regjeringen.

Regjeringen foreslår 100 nye IKT-studieplasser

Abelias Omstillingsbarometer 2023 viser at Norge gjør det stadig dårligere på teknologikompetanse og spisskompetanse sammenliknet med andre land. Det er svært urovekkende at regjeringen ikke synes å forstå alvoret i denne negative utviklingen. Det er viktig at disse midlene brukes på studieprogram som utdanner den tunge teknologikompetansen vi trenger, særlig innen IT-sikkerhet og kunstig intelligens.

Les også: Frykter nedlagte skoler etter endringer i tilskuddsmodellen for private skoler.

Savner økt for forskning

Regjeringen viderefører i stort forskningsbevilgningen på samme nivå som i år, etter at  de reduserte bevilgninger i mange sektordepartement i 2023.

– Det bekymrer oss at regjeringen reduserer satsingen på ny og klimavennlig teknologi ytterligere. Den næringsrettede forskningen, klima- og teknologiforskningen må bidra til å løse vår tids store utfordringer og skape ny, grønn eksport. Forskningen er dessuten svært viktig for å utvikle nye oppstartsselskaper. For å lykkes må vi se vesentlig større investeringer og ambisjoner fra regjeringen, sier Søreide. 

Les også: FoU i statsbudsjettet

Grønn omstillingspakke 

Som varslet forrige uke foreslår regjeringen 15 milliarder til grønt industriløft, men Abelia mener feil områder prioriteres.

– Det er for lite penger der det trengs mest, og for mye der det trengst minst, sier Søreide. 

Virkemidler som kommersialisering fra forskning og TTO, inkubatorer, testfasiliteter og klynger burde vært styrket. Dette er avgjørende for å skape velfungerende økosystem og et mangfold av bedrifter og næringer som sikrer velferdsstatens skattegrunnlag i fremtiden.

– Vi savner midler til mer forskning og teknologiutvikling for å skape nye og innovative forretningsideer som kan skape grønn konkurransekraft og løse de store samfunnsutfordringene. Derfor burde hele kuttet på 500 millioner til næringsrettet forskning reverseres, sier Søreide. 

– Det største nye grepet i dette budsjettet er at digitaliseringstiltakene er samlet i en pakke, som omfatter en rekke tiltak av ulik størrelse og valør. Dette gir regjeringen mulighet til å si at den satser 1,6 milliarder på digitalisering, uten at den flytter merkesteiner for feltet.  

Gründerpakke 

Regjeringen legger fram en gründerpakke på 220 millioner kroner i budsjettet for 2024. Av disse går 70 millioner kroner til ei styrking av Innovasjon Norges ordninger for etablerere og vekstselskaper. I tillegg foreslår regjeringen å sette av totalt 150 millioner kroner til investeringer i tidligfasebedrifter gjennom Investinor. 

Siva legger til rette for nyskaping gjennom å bygge, eie og utvikle infrastruktur for innovasjon over hele landet.  

– Regjeringen bevilger 26 millioner kroner mer til katapult-ordningen til Siva. Der er det behov for en ytterligere satsning, sier Søreide.

Positivt fra Vestre og Kjerkol om innovasjon i helse 

– Abelia er svært glad for satsingen i budsjettet. Dette er riktig retning, selv om det naturligvis trengs langt mer kraft og fart i fortsettelsen, sier fagleder for helse og bærekraft i Abelia Tarje Bjørgum. 

Til tross for satsningen etterlyser Bjørgum insentiver for innovasjon i helsetjenesten gjennom finansieringssystemene, samt en godkejnningsordning for ny helsetech.

Les flere innspill fra Abelia og Tarje Bjørgum om forskning og innovasjon i helse.

Gjennomslag for ideelt barnevern 

Det har kommet på plass en etableringsstøtte for ideelle barnevernleverandører, slik Abelia har bedt om. 10 mill. kroner på post 22 skal gå til å øke tallet på institusjonsplasser hos ideelle leverandører. Midlene skal i hovedsak brukes til etableringsstøtte. Utprøvingen går over ett år og får en evaluering før eventuell videre utbygging. Det er også lagt inn vesentlig mer både til kjøp av institusjonsplasser og fosterhjem, sier Kjartan Almenning fagleder for ideell- og velferdspolitikk i Abelia.

Les mer om gjennomslaget.

Les mer om statsbudsjettet for ideell og frivillig sektor 

Klynger og katapult

  • En totalbevilgning på 154,6 mill. kr. til klyngeprogrammet sammenlignet med 142,3 mill. kr. i 2023
  • Totalbevilgning på 214,3 mill. kr. til Norsk katapult sammenlignet med 188,3 mill. kr. i 2023
  • Det er lagt opp til at inkubasjonsprogrammet finansieres på omtrent samme nivå som i 2023, men den etterspurte satsingen på skalering har uteblitt
  • Regjeringen har foreslått å legge ned satsingen på Regionale forskningsfond (RFF)

– Det er positivt at regjeringen viderefører satsingen på testfasiliteter i distriktene, men den totale satsingen på Norsk katapult er altfor svak. RFF er viktig for økt samspill mellom næringsliv, FoU-aktører og regionene og har truffet godt blant oppstartsselskapene når det gjelder å få fram nye løsninger, sier Søreide.

Les også: Statsbudsjettet 2024: Ikke gründer- og omstillingsvennlig nok

Dette er de viktigste sakene i budsjettet:

  • Regjeringen økte innslagspunktet på den ekstra arbeidsgiveravgiften på høye lønninger fra 750.000 til 850.000 kroner. 
  • Bevilgningen til bredbånd holdes på 400 millioner, litt under fjorårets forslag som jo ble kuttet ned til om lag 360 millioner i revidert nasjonalbudsjett. 
  • Regjeringen legger fram en gründerpakke på 220 millioner kroner i budsjettet for 2024. 
  • Økningen til Investinor på 150 millioner, som annonsert som del av grønt industriløft 2.0. 
  • Regjeringen foreslår 150 millioner kroner til ei ny helseteknologiordning og 100 millioner kroner til videre utvikling av digital samhandling i helse- og omsorgssektoren.  
  • 103 mill. kroner til Forskningsrådet for å finansiere forskning og innovasjon rettet mot kommunale helse- og omsorgstjenestene. 
  • Regjeringen foreslår nær 23 millioner kroner til 500 nye studieplasser i høyere yrkesfaglig utdanning til offentlige fagskoler. 
  • Det har kommet på plass en etableringsstøtte for ideelle barnevernleverandører. 10 mill. kroner på post 22 skal gå til å øke tallet på institusjonsplasser hos ideelle leverandører. 
  • Skattefradrag for frivillige organisasjoner: Uendret, maksimalt fradrag på 25 000 kroner.
  • Regjeringen foreslår å bevilge penger til 100 nye  studieplasser til IKT-relaterte studieplasser.
  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen fra 94 til 115 millioner kroner til Vitensentrene.
  • 15 milliarder kroner til Veikart 2.0 for grønt industriløft.