Tøffere kompetansepolitiske prioriteringer

Publisert

Stående mann.

Jo Eikeland Roald, leder for teknologipolitikk. Foto: Ilja C. Hendel

Fredag la minister for forskning og høyere utdanning Ola Borten Moe frem den såkalte utsynsmeldingen. Fremover skal blant annet studieplasser innen IT prioriteres. Det er på tide.

Utsynsmeldingen skisserer opp de kompetansepolitiske tiltakene som skal dekke samfunnets behov for kompetanse i tiden fremover. Abelia har lenge tatt til orde for tydeligere dimensjonering av utdanningskapasiteten med arbeidslivets behov, og nå ser det ut til at vi blir hørt. Ola Borten Moe varsler at departementet nå vil bli tydeligere i hvilke studieplasser som skal prioriteres fremover. 

– Det er svært gledelig at Kunnskapsdepartementet nå legger opp til å få utdanningsinstitusjonene til å prioritere hardere når de planlegger for fremtidige studieplasser. Behovet for IT-kompetanse ute i bedriftene er enormt, og da trengs det tydeligere politisk styring. Dette gjør statsråden nå, og det er viktig at han samtidig setter sektoren i stand til å faktisk gjennomføre disse prioriteringene, sier Jo Eikeland Roald, leder for teknologipolitikk i Abelia.  

Samfunnsøkonomisk analyse har på vegne av Abelia laget en rapport om IT-næringens kompetansebehov. Der kommer det blant annet frem at næringen er blant landets raskest voksende næringer. For å dekke kompetansebehovet på kort og lang sikt er det avgjørende for bedriften å hente kompetanse fra utlandet. Her er stortingsmeldingen for svak. 

– Meldingen tar kun for seg godkjennelse av utenlandsk utdanning for å dekke kompetansebehovet med utenlandsk arbeidskraft. Hovedproblemet er imidlertid at det tar for lang tid å hente toppkompetansen til Norge. Vi ønsker oss en ordning for ekspressbehandling av visumsøknader for ekspertkompetanse for å sikre at flere av verdens beste hoder kommer til Norge for å jobbe, sier Roald. 

Stortingsmeldingen skal behandles av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget før sommeren.


Har du innspill? Kontakt oss: