Studentprosjekt kan gi viktige svar for ideell og frivillig sektor

Publisert

Fire damer poserer på linje og ser inn i kamera.

Fra venstre: Andrine Skodvin, Katarina Thorsen, Synne Neverdal Bentsen og Andrea Vindal. Vanessa Bersagel og Fredrik Dahl er også med i prosjektgruppa, men var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Abelia

– Alle vi ønsket oss dette prosjektet og heldigvis fikk vi det, sier Synne Neverdal Bentsen som er en av seks studenter som fikk Abelia som oppdragsgiver i «Prosjektforum». Prosjektforum er en del av masterprogrammet Organisasjon, ledelse og arbeid ved Universitetet i Oslo (UiO).

Sammen med Fundraising Norge har Abelia engasjert og lagt til rette for en gruppe for førsteårsstudentene på mastergraden fra Prosjektforum, som gjerne ville gjøre et arbeid knyttet til ideelle og frivillige organisasjoner. 

Studentene har fått i oppdrag å utføre en nøkkeltallsanalyse basert på to undersøkelser:

Den første er en kvantitativ undersøkelse – en spørreundersøkelse – om inntektsutviklingene blant de ideelle og frivillige medlemmene i Abelia og Fundraising Norge.

– Vi er jo egentlig bare interessert i å kartlegge sektoren. Det vil egentlig si alle som identifiserer seg med ideell eller frivillig sektor. Og selv om de kanskje ikke føler at de har så mange givere, er de fortsatt interessante å kartlegge, sier Andrea Vindal.

De siste årene er rammevilkårene endret på flere måter, blant annet har momskompensasjonsordningen vært fullfinansiert i to budsjettår. Samtidig er det blitt kuttet i skattefradraget for gaver til frivillige organisasjoner.

Tallene fra undersøkelsen vil være med på å si noe om hvordan disse endringene har påvirket inntektsmulighetene og dermed driftsvilkårene for organisasjoner og stiftelser.

Det andre er en kvalitativ undersøkelse om digitaliserings- og innovasjonsprosjekt blant medlemmene. Her blir et utvalg organisasjoner intervjuet, for å kartlegge omfanget av planlagte og potensielle digitaliseringstiltak og andre innovasjonsprosjekt som kan realiseres. 

– Vi prøver å være åpne i intervjufasen og kode svarene vi får for det de faktisk er, sier Andrea Vindal.

Investeringer i IKT bidrar til høy produktivitetsvekst i samfunnet generelt. Hvis det viser seg at organisasjoner i sivilsamfunnet, som ikke har samme kapitalreserver og investeringsevne, ikke investerer tilstrekkelig i digitale løsninger, så vil de falle etter produktivitetsveksten i resten av samfunnet.

Abelia har bedt om økonomiske virkemidler både for investering i IKT-systemer og for innovasjonstiltak i nye løsninger og tjenester i sektoren. Denne undersøkelsen vil gi flere indikasjoner på hva som kan realiseres gjennom slike tiltak.

Studentene er enige med hverandre i at de er fornøyde med prosjektet de har valgt.

– Det er en svært interessant sektor å lære mer om. Det er noe vi ikke kan så mye om, foruten det man får med seg i media, sier Synne Neverdal Bentsen.