Det sier Vegard Kolbjørnsrud. Han er førsteamanuensis ved BI og har kunstig intelligens og maskinlæring som spesialfelt. Han skal innlede på seminaret "Å lede på lag med maskinene" som er et samarbeid mellom BI og Abelia.
– Ukritisk bruk av maskinlæring kan være risikabelt. Hva vi forer systemet med er begrensningen. Vi må ha en forståelse av hvor gode data vi putter inn og eventuelle skjevheter. Forer vi maskinene med gamle data eller data som er diskriminerende, så blir resultatene deretter. Testing av resultatene og åpen debatt er viktig, sier Kolbjørnsrud.
Da vi ba ChatGPT om å skrive en artikkel om "Fordeler og ulemper ved kunstig intelligens", fikk vi en ganske smart artikkel. Den kan du lese nederst i dokumentet.
AI og jobbskaping
– Mange frykter at jobbene deres vil bli erstattet av kunstig intelligens. Er det grunn til å frykte dette?
– Prinsippene for maskinlæring har vært kjent i tiår, men nå har vi tilgang til mer datakraft, internett og bedre algoritmer som legger grunnlaget for den revolusjonen vi nå ser. Lenge var det sånn at det ble skapt like mange jobber som de jobbene som ble automatisert. Nå ser vi at det fjernes flere jobber enn det skapes i de sektorene det automatiseres mest. Mens automatiseringen før mest rammet produksjonsarbeidere utfordrer AI nå vel så mye administrativt arbeid, ikke minst innenfor regnskap og saksbehandling. Verdiskapingen skjer i at man frigjør menneskelig kapasitet til nye og mer meningsfylte jobber.
Kolbjørnsrud er opptatt av at frykten for teknologien må erstattes av opplæring i verktøyene – det vil si etter- og videreutdanning. Det er ferdigheter som gjør folk trygge og at de ser
– Vi må ikke bruke folk til å gjøre maskinjobber. Gode arbeidsplasser er når mennesker får brukt evnene sine uten at det blir repetitivt og kjedelig. Det er langt bedre enn å beskytte folk mot automatisering lengst
– Tenk på hverdagen til en leder – hva bruker de tiden på? Jo, de bruker mer enn halvparten på å rapportere og på administrative oppgaver. Administrasjon er for det meste informasjonsbasert rutinearbeid. Det er oppgaver datamaskinene bedre på. Her ligger det både muligheter og trusler. Både ledere og medarbeidere trenger å lære digitale ferdigheter. Det utdannes ikke nok digitale hoder til å fylle behovet i norske organisasjoner. Vi må videreutvikle de vi har. Jeg er optimistisk med hensyn til fremtiden!