Norsk katapult – mageplask i revidert budsjett

Publisert

Foto: Adobe Stock.

I går kom Regjeringen og SV til enighet om revidert budsjett for 2023. 40 millioner kroner var bevilget til testfasiliteter i distriktene, men nå trekkes 15 millioner kroner av disse midlene tilbake. – Uforståelig berg- og dalbane-politikk som skaper uforutsigbare rammebetingelser for aktørene i det grønne skiftet, sier Trine Ellingsen, leder av FIN.

I forrige uke møttes sentrale aktører innen grønn maritim sektor på Aker brygge for å bli skutt ut fra bryggekanten i havet av den menneskelige katapulten til Sustainable Energy. Hensikten med stuntet var å markere viktigheten av norsk testinfrastruktur for å få bedrifter og nye, grønne løsninger raskere ut i markedet.  

Norsk katapult – et hav av muligheter

Regjeringen og SVs enighet om revidert budsjett endte i går med et realt politisk mageplask for ambisjonene i SVs «Grønn Ny Deal»-plan lagt frem før partiet ble Regjeringens foretrukne forhandlingspartner. Planen inneholder ambisiøse grep for grønn omstilling og kutt av Norges klimagassutslipp, sier Ellingsen.   

– Uforståelig 

SV har tidligere forhandlet frem satsingen på testfasiliteter i distriktene, som de nå går med på å kutte. Partiet sier de prioriterer bærekraft og satser på maritim sektor, havvind og klimautslipp.  

– Dette blir som å gi med den ene hånda og ta med den andre, for både aktører innen grønn skipsfart og havvind skriker etter behovet for testinfrastruktur. Har de glemt ambisjonene i sin egen «Grønn Ny Deal» nå som de sitter rundt forhandlingsbordet? spør Ellingsen.  

Rammer arbeidsplasser i distrikts-Norge

Bilde: Siva.

Norsk katapult er en ordning med fem testsentre som forvaltes av Siva – Selskapet for industrivekst. Bevilgningen til testfasiliteter i distriktene har blitt benyttet til å bygge opp en katapult-nodestruktur som pr. i dag består av åtte noder fra Halden i sør til Båtsfjord nord. Nodene er koblet til de eksisterende testsentrene.  

– Det offentlige bidraget har utløst investeringer fra industrien, som er avhengig av forutsigbarhet og for å forplikte seg til et felles grønt industriløft. Vinglepolitikk kan bryte ned tilliten og det bør man ikke tukle med, avslutter Ellingsen.  

Lite innovasjonstrøkk i revidert budsjett