Innføring av godkjenningsordning for bemanningsforetak

Publisert

Hanne Lyngstad Solberg. Foto: © Ilja C. Hendel

Fra 1. januar 2024 må bemanningsforetak være godkjent av Arbeidstilsynet for å leie ut arbeidskraft. Ordningen erstatter nåværende registreringsordning. Godkjenningsordningen er et ytterligere tiltak i forhold til innskjerpingen av adgangen til innleie av ansatte fra bemanningsforetak som trådte i kraft 1. april 2023.

Godkjenningsordningen innebærer at bemanningsforetak må dokumentere at ulike lovpålagte krav er oppfylt, som for eksempel yrkesskadeforsikring, skriftlige arbeidskontrakter og at arbeidsgiver har en rutine som sikrer at reglene om likebehandling av lønns- og arbeidsvilkår ved utleie oppfylles. Godkjenning blir et vilkår for å kunne drive utleievirksomhet, samt et vilkår for å leie inn. Det vil dermed være forbudt å leie ut og inn arbeidskraft fra bemanningsforetak som ikke er godkjent.

Det innføres videre krav om at bemanningsforetak hvert år skal sende inn en melding for å bekrefte at vilkårene for godkjenningen er oppfylt, samt at foretaket hvert tredje år må sende inn dokumentasjon som viser at vilkårene for godkjenningen fortsatt er oppfylt. Arbeidstilsynet vil utarbeide et register som viser hvilke bemanningsforetak som er godkjent.

Regjeringen forklarer at intensjonen med ordningen er å bidra til å luke ut useriøse bemanningsforetak, og gjøre det lettere for innleievirksomheter å velge seriøse tilbydere av arbeidskraft.

Konsekvenser for konsulentbransjen

Reglene er utformet med tanke på tradisjonelle bemanningsforetak. Men reglene vil også gjelde for konsulentvirksomheter som anses som bemanningsforetak etter arbeidsmiljøloven § 14-12.Konsulentvirksomheter som driver utleie, og som ikke selger entrepriser (oppdrag), vil bli berørt av regelendringene og må søke om godkjenning som bemanningsforetak. Virksomheter som selger entrepriser vil etter arbeidsmiljøloven § 14-13 være en såkalt produksjonsbedrift, og vil ikke bli berørt av endringene.  Om konsulentvirksomheten er et såkalt bemanningsforetak eller en produksjonsbedrift må vurderes konkret ut fra virksomhetens forretningsmodell.   

Konsekvenser for manglende godkjenning

Fra 1. januar 2024 er det kun tillatt å leie inn ansatte fra bemanningsforetak som er godkjent. Ved ulovlig innleie kan den innleide ansatte kreve fast ansettelse hos innleier. Videre kan Arbeidstilsynet ved brudd på reglene ilegge overtredelsesgebyr på opp til 15 x grunnbeløpet, noe som utgjør drøyt 1,7 millioner kroner.

Hva må virksomhetene gjøre?

Arbeidstilsynet jobber med å utarbeide en skjemaløsning som skal være enkel og effektiv for virksomhetene. Denne skal være tilgjengelig på arbeidstilsynet.no i løpet av november 2023. Bemanningsforetak må da søke Arbeidstilsynet om å bli godkjent.

Når trer reglene i kraft?

Godkjenningsordningen vil tre i kraft fra 1. januar 2024. Det vil imidlertid gjelde en overgangsperiode frem til 31. mars 2024. I denne perioden vil man også kunne leie inn fra virksomhet som har søknad om godkjenning til behandling.

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt!

Bilde av Hanne Solberg