Eldrebølgen løses ikke med flere folk

Publisert

Nyby - frivillig og pasient på sykehus. Foto: Nyby

– Det er ingen vei utenom at det blir færre ansatte per pasient, sa Gunnar Bovim da han la fram Helsepersonellkommisjonens rapport. Kommisjonen anbefaler blant annet et forskningsprogram på 500 millioner kroner i året for personellbesparende teknologi.

Han viste til hvordan Norge ligger helt på topp i Europa når det gjelder antallet helsepersonell per pasient.  

– Dette kan ikke fortsette. Vi blir flere eldre og færre i arbeidsfør alder, la han til. 

Hele rapporten fra Helsepersonellkommisjonen kan du lese her 

– Kan teknologien redde oss? Vi må automatisere alt vi kan, og særlig der ikke kreves menneskelig kontakt. Og det gjelder på mange steder. Men opplæring i digitale ferdigheter må også inn i helsetjenestene. Kanskje skal helsefagarbeideren også bli den som skal bestemor med å installere medisindispenseren? spurte Bovim. Han er lege, tidligere direktør ved Universitetssykehuset i Trondheim, tidligere rektor ved NTNU og nå også utvalgsleder. 

Personell og penger holder ikke, teknologi må til! 

– Innovasjon og omstilling av helse- og omsorgssektoren er mer påkrevet enn noen gang. Vi kan ikke løse utfordringene i helsesektoren ved å ansette flere eller bruke mer penger. Vi må tenke annerledes, vi må fremelske innovasjon og nye løsninger. Men da trenger vi handling og klar ledelse, fra helseministeren, sykehussjefene og ut i den enkelte kommune. Om ikke står hele velferdsmodellen vår for fall, sier administrerende direktør i Abelia Øystein E Søreide.  

-Teknologi kan bidra til å frigjøre tid for allerede pressede helsearbeidere og bedre hverdagen for pasientene. Både bedrifter og forskningsmiljøet som Sensio, NoIsolation og DNV samt forskningsmiljøer som SINTEF eller NORCE står klar til å satse inn mot helse. Slipp dem til! 

Rett kompetanse og utdanning 

– Vi går tom for folk i Norge før vi går tom for penger. Dette illustrerer også kommisjonen på en god måte. Vi kan ikke utdanne oss bort og ut av utfordringene, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe etter fremleggelsen. 

Utvalget valgte å fokusere på syv hovedområder: oppgavedeling, organisering, arbeidstid, bærekraft, digitalisering, kompetanse og prioriteringer. 

– Fremover blir det viktig å se hvordan vi kan fjerne flaskehalser for utdanningskapasiteten og legge et godt grunnlag for den omstillingen som både helsetjenesten og samfunnet må ha, sa Borten Moe.