Til elevenes og samfunnets beste?

Publisert

– Å begrense retten til å ta opp igjen fag etter videregående vil begrense den enkeltes mulighet til å nå sitt potensial eller ta omvalg. Vi er tilhengere av at alle skal ha mulighet til å "rette opp att alle feil i fra i går" og finne en ny kurs for seg seg selv, sier leder for utdanningspolitikk i Abelia, Anja Johansen.

Opptaksutvalget, som skulle se på et enklere, mer forutsigbart og mer rettferdig opptak til høyere utdanning, leverte sitt forslag til minister Ola Borten Moe i dag. Hensikten med utvalget var å foreslå et regelverk som fører til en mest mulig rettferdig tildeling av studieplasser. 

– I Abelia spør vi oss om den foreslåtte opptaksmodellen inneholder de grepene vi trenger for å tette kompetansegapet, noe som er prekært for nasjonen. I utgangspunktet ønsket vi minst mulig innsnevring av privatistmuligheten. Vi hadde håpet på en kombinasjon av en stadig bedre videregående skole og ei videreføring av privatistmuligheten.

Heldigvis foreslår Opptaksutvalget at man fortsatt skal kunne ta opp nye fag som privatist. Men utvalget vektlegger kun de problematiske sidene ved privatistordninga, og de foreslår å skrote muligheten til å ta forbedringseksamen. En standardisert opptaksprøve til høyere utdanning skal erstatte dette.

– Dersom forslaget ikke skal bli til hinder for enkeltmenneskers mulighet til å gjøre omvalg, er vi helt avhengige av at man lykkes i andre enden: nemlig med en videregående skole med lavere frafall. Det at noen ikke har fullført videregående skole har en høy menneskelig og samfunnsmessig kostnad fordi det gir økt sannsynlighet for varig arbeidsledighet og utenforskap, sier Johansen.

– Med mindre man virkelig lykkes å få flere gjennom videregående med høyere mestring, bekymrer vi oss for at man ikke får flere inn i høyere utdanning med Opptaksutvalgets grep. En nokså fersk SSB-undersøkelse forteller oss at 76 prosent av privatistene tar et fag for første gang. Det store flertallet av privatister søker seg ikke inn på "prestisjestudier" med svært høyt karaktersnitt. Det betyr at privatistordninga bidrar til sosial mobilitet. Folk fra hele landet og med ulik bakgrunn og ulike ambisjoner benytter seg av og nyter godt av privatistordninga.

– Det skal bli spennende å dypdykke i NOU 2022:17, og Abelia gleder seg til å jobbe med høringsinnspill, legger Johansen til.