Markedsrapport for rådgivernæringen

Abelia ønsker å bidra med fakta og innsikt om våre medlemmers syn på egne markeder. Markedsrapporten som presenteres under viser våre medlemmers markedssituasjon, med særskilt oppmerksomhet rettet mot rådgivernæringen. Tallene hentes fra Næringslivets økonomibarometer, hvor bedriftene svarer på spørsmål om markedssituasjon og -utsikter, hinder for nyinvesteringer og næringens behov for arbeidskraft. Rapporten oppdateres kvartalsvis.

På vei ut av stagnasjon for norsk økonomi?

Hvert kvartal lager vi en markedsrapport som oppsummerer den økonomiske situasjonenen til Abelias medlemmer, basert på spørreundersøkelsen Næringslivets økonomibarometer. Svarene fra tredje kvartal 2024 viser en tydelig reduksjon i andelen som opplever egen situasjon som god, heller enn dårlig, og som ser lyst på markedsutsiktene framover i rådgivernæringen. Situasjonen i rådgivernæringen er om lag på nivå med situasjonen i næringslivet ellers. Det er flere som forventer en nedgang i investeringer og salgspriser framover, enn en økning. Det er fremdeles en stor andel som opplever å stå overfor investeringshindre som følge av mangel på kvalifisert arbeidskraft. 

Norsk økonomi har vært gjennom en periode preget av store endringer og stor usikkerhet. Dette gjelder også for våre handelspartnere. De siste par årene har vært særlig preget av høye priser, høye renter og stor geopolitisk usikkerhet. Året 2023 endte med en svak samlet vekst i bruttonasjonalprodukt (BNP) på 0,7 prosent for Fastlands-Norge. At fjoråret endte med vekst, er drevet av vekst i offentlig konsum og eksport. For veksten i eksport har svak norsk krone vært viktig. Om lag 1 av 3 av Abelias medlemmer eksporterer, og under 1 av 10 har hoveddelen av sin omsetning fra eksportinntekter. Dette indikerer at det i hovedsak er innenlandske forhold som påvirker deres økonomiske situasjon.

0,7 prosent vekst i Fastlands-BNP er en svært svak vekst i historisk sammenheng, og kun under finanskriser har Norge hatt en svakere utvikling. Inn i 2024 har vi hittill hatt nær stilstand i den økonomiske utviklingen, og SSB forventer en vekst på 0,7 prosent for 2024 også. 

Selv om veksten i BNP er svakere enn normalt, har norsk økonomi klart seg relativt godt gjennom de siste års prøvelser. Arbeidsledigheten er fremdeles relativt lav, men svakt økende. Siste tall fra SSB, viser en ledighet på 4 prosent av arbeidsstyrken for juli 2024.

Sannsynligvis er rentetoppen nådd, på 4,5 prosent, og dette bidrar til generell optimisme for tiden framover. Den økte optimismen vises i svarene fra våre medlemmer, selv om rentekuttene lar vente på seg. Det er fremdeles usikkerhet knyttet til når rentene vil settes nedover, særlig som følge av svak norsk krone. Det gjør at det ikke forventes sterke økninger i investeringer og konsum på helt kort sikt, men inflasjonen faller jevnt og rentekutt er forespeilet av Norges Bank på nyåret 2025. I august 2024 var inflasjonen 2,6 prosent, særlig drevet av høy prisvekst på matvarer og utdanning. 

Det forventes at aktiviteten tar seg opp framover. SSB anslår at BNP for Fastlands-Norge vil øke med 2,1 prosent i 2025, og 2,9 prosent i 2026. Dette er en bedring, men fortsatt relativt lavt i historisk sammenheng. Forholdene som kan bidra til vekst i norsk økonomi framover er særlig et robust arbeidsmarked som muliggjør forbruk, en svak krone som styrker norsk konkurranseevne, rentekutt og høy aktivitet i offentlig sektor.

Videre er det viktig å bemerke at det er store forskjeller på tvers av næringer. Næringsgruppene Informasjon og kommunikasjon og Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting representerer de største andelene av Abelias medlemmer. I 2023 økte bruttoproduktet i disse to næringsgruppene med henholdsvis tre (2 prosent vekst) og 5,5 (3,9 prosent vekst) ganger så mye som veksten i BNP for fastlandsøkonomien samlet. Selv om denne veksten er høy sammenlignet med næringslivet samlet, er den lavere enn veksten i disse næringsgruppene i 2022.

Veksten gjennom fjoråret for rådgivernæringen skyldes i stor grad høyere etterspørsel fra oljenæringen, som har hatt positive virkninger for alle deler av leverandørnæringen. Også høyere etterspørsel etter rådgivere i forbindelse med klimaomstilling har bidratt positivt de senere årene, og denne trenden vil sannsynligvis fortsette. Samtidig ble lønnsomheten svekket av økt arbeidsgiveravgift, og redusert aktivitet i næringene som rammes av innleieforbudet. I tillegg rammes arkitektvirksomhet og teknisk konsulentvirksomhet av lavere etterspørsel fra bygg- og anleggsnæringene.

Fra første til andre kvartal i 2024 har verdiskapingen i både Informasjon og kommunikasjon og Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting falt med 0,2 prosent, i følge SSB (sesongjustert). Dette er noe svakere enn i Fastlands-Norge samlet, som har vokst med 0,2 prosent, men viser til en fortsatt svak utvikling av norsk økonomi.

Hvordan defineres rådgivernæringen?

Næringsgruppen Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting består blant annet av bedrifter som tilbyr teknisk konsulentvirksomhet, arkitekt-, juridisk og regnskapsmessig tjenesteyting og forskning og utviklingsarbeid. Abelia har også medlemmer som tilbyr rådgivertjenester innen informasjonsteknologi og arbeidskrafttjenester. I offisiell næringsgruppering plasseres disse henholdsvis under næringsgruppen Informasjon og kommunikasjon og Forretningsmessig tjenesteyting. Under vil vi legge sammen svar fra medlemmene som tilbyr rådgivertjenester innen informasjonsteknologi, arbeidskrafttjenester og dem registrert innen faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting, og omtale dette som rådgivernæringen.

Nedgang i andelen som opplever egen markedssituasjon som god

43 prosent av Abelias medlemmer oppfatter dagens markedssituasjon som god, og 6 prosent som dårlig. Det er altså over syv ganger så mange som synes egen markedssituasjon er god, men de aller fleste definerer fremdeles situasjonen som tilfredsstillende. Til sammenligning er det 24 prosent av NHOs medlemmer totalt som svarer at egen markedssituasjon er god, og 21 prosent som svarer at den er dårlig.

Veksten i antall av Abelias medlemmer opplever egen markedssituasjon som god er sterk sammenlignet med årets to første kvartaler. Fra andre kvartal økte andelen som svarte at situasjonen er god med 20 prosentpoeng, fra 23 til 43 prosent. Også for NHOs medlemmer samlet sett, er det en større andel som oppfatter egen situasjon som god i tredje kvartal, men veksten er svak.

For rådgivernæringen viser svarene fra våre respondenter at det skjedd en relativt stor endring, i negativ retning siden forrige kvartal. I tredje kvartal 2024 var det kun 3 prosentpoeng flere som opplevde egen markedssituasjon som god, enn som opplevde den som dårlig. Ned fra 23 prosentpoeng i andre kvartal. Dialog med medlemmene gir et inntrykk av at det er relativt store forskjeller innad i rådgivernæringen, hvor opplevelsen av egen situasjon avhenger av i hvilken grad bedriften leverer langsiktige prosjekt, og hvem prosjektene leveres til. Bedrifter med en større andel langsiktige prosjekter levert til offentlig sektor, opplever typisk situasjonen relativt god.

For tiden framover er medlemmene i økende grad nøytrale

Siste medlemsundersøkelse viser at det blant Abelias medlemmer er færre som tror deres markedssituasjon vil forbedres (12 prosent) de neste seks månedene, og flere som tror den vil forverres (11 prosent), sammenlignet med forrige kvartal. Samlet er det 1 prosentpoeng flere som ser positivt, enn negativt, på egne markedsutsikter blant Abelias medlemmer. Til sammenligning er det 6 prosentpoeng færre som ser positivt, enn negativt, på egne markedsutsikter blant NHOs medlemmer totalt.

For medlemmer i rådgivernæringen er det i tredje kvartal 2024 en like stor andel som ser positivt på sine markedsutsikter, som ser negativt, jf. figuren under. Dette er en nedgang fra forrige kvartal, men en økning sammenlignet med tredje kvartal 2023. Den negative utviklingen fra forrige kvartal er drevet av at færre forventer bedring og flere forventer en uendret markedssituasjon framover. 

Rådgivernæringen forventer nedgang i salgspriser og investeringer framover

Abelias medlemmer samlet er vesentlig mer positive til utsiktene for salgspriser og driftsresultat framover, sammenlignet med forrige kvartal. Det er henholdsvis 20 og 26 prosentpoeng flere som forventer en økning i salgsprisene og driftsresultatet framover enn en nedgang, blant Abelias medlemmer samlet. Merk at flertallet av våre medlemmer fremdeles forventer at både salgspriser og driftsresultatet skal være uendret de neste seks måneder. Dette henger trolig sammen med forventning om avtakende inflasjon i Norge generelt.

Blant respondentene fra rådgivernæringen, er det imidlertid et flere som forventer en nedgang i salgsprisene det neste halvåret, enn en økning. Når det gjelder driftsresultat er rådgiverne mer positive enn forrige kvartal, og det er nå er like mange som forventer en bedring som en forverring. 

Når det gjelder investeringer, er det kun 3 prosent av respondentene blant Abelias medlemmer samlet som planlegger å øke sine investeringer i kommende halvår. Det store flertallet forventer uendrede investeringer. Blant rådgiverbedriftene er det hele 21 prosentpoeng færre som forventer økte investeringer, som forventer en nedgang. Ifølge Norges Bank sitt regionale nettverk planlegger næringslivet generelt å investere mindre i år enn hva de gjorde i fjor, men ser for seg å investere mer til neste år. Bedriftene peker særlig på klimatiltak, digitalisering og datalagring som viktige investeringsområder, men at høye investerings- og finansieringskostnader demper investeringsvilligheten. 

For NHO samlet er svarene overordnet pessimistiske. En større andel forventer en nedgang i driftsresultat, salgspriser og investeringer de neste seks månedene, enn en økning. Likevel viser siste undersøkelse at medlemmene til NHO samlet er mer optimistiske sammenlignet med forrige kvartal, og de foregående to årene.

Manglende tilgang på kvalifisert arbeidskraft er rådgivernæringens største hinder for ekspansjon og nye investeringer

Medlemmene blir også spurt om hva som hindrer nye investeringer. Og til forskjell fra forrige kvartal, opplever nå Abelias medlemmer i mindre grad hindringer, enn NHOs medlemmer samlet sett.

Det er imidlertid forskjell mellom Abelias medlemmer samlet og i rådgivernæringen når det gjelder hva som hindrer investeringer og ekspansjon, men lite forutsigbare rammebetingelser og økte innkjøpspriser trekkes fram som hindre av begge. Blant våre medlemmer i rådgivernæringen trekkes imdilertid mangel på kvalifisert arbeidskraft fremdeles fram som et stort hinder av flest, med en fjerdedel av respondentene. Manglende tilgang på kreditt og finansiering er det færrest i rådgivernæingen trekker fram som et hinder, men andelen som peker på dette hinderet er økende.

I dialog med medlemmene har forutsigbarheten knyttet til rammebetingelser blitt trukket fram som problematisk av mange de siste par årene. Blant respondentene fra rådgivernæringen, er det kun 13 prosent som ikke trekker fram rammebetingelser som et hinder i tredje kvartal 2024. De senere årenes endringer knyttet til blant annet innleieregler, ekstra arbeidsgiveravgift og exit-skatt bidrar til å redusere investeringsinsentivene ved å skape økonomiske ulemper, men ikke minst ved å øke usikkerheten om framtiden. Også endringer i offentlige prioriteringer knyttet til bruk av konsulenter skaper usikkerhet i rådgivernæringen. Denne usikkerheten gjør også at mange kan ønske å avvente investeringer, også i nye ansatte.

Svarene om hva som hindrer nye investeringer og ekspansjon indikerer at rådgivernæringen ikke står overfor omstillingsutfordringer, i motsetning til store deler av norsk næringsliv. Snarere har næringen et stort vekstpotensial i sin nåværende form, hindret av manglende tilgang på kompetanse og usikkerhet.

At kompetansemangel er en stor utfordring for Abelias medlemmer bekreftes også i Kompetansebarometeret. Kompetansebarometeret viser at 65 prosent av Abelias medlemmer har udekket behov for kompetanse. For over halvparten har mangelen ført til at utvidelse av virksomheten er skrinlagt eller utsatt. Våre medlemmer peker både på mangel på kompetanse i det norske arbeidsmarkedet og vansker med å tiltreke og beholde talenter fra andre land som utfordrende. 

Lite endring i sysselsettingen i rådgivernæringen forventes framover

Blant Abelias medlemmer er det flere som forventer en nedgang i antall ansatte gjennom neste halvår, det gjelder også i rådgivernæringen. Nedgangen i rådgivernæringen skyldes i hovedsak at personer som går av med pensjon ikke erstattes, men også i økende grad oppsigelser og permitteringer.

Sammenlignet med NHO samlet er Abelias medlemmer samlet noe mer negative til sysselsettingsutsiktene. Blant NHOs medlemmer samlet og Abelias medlemmer, er det henholdsvis 9 og 7 prosentpoeng færre som forventer en økning i antall ansatte de neste seks månedene. Blant bedriftene i rådgivernæringen er det 2 prosentpoeng færre som forventer en økning, enn en nedgang, i antall ansatte de neste seks månedene

Inntrykket fra dialog med medlemmene bekrefter at kompetansemangel er en mindre utfordring nå, enn det har vært i de senere årene. I august svarte 13 prosent av Abelias medlemmer at det ikke er nok oppgaver i bedriften til alle ansatte. Likevel var det så godt som ingen som planla å gjennomføre større permitteringer de neste tre månedene. På spørsmål om hvorfor virksomheten ikke nedbemanner svarer medlemmene at de har råd til å holde på ansatte gjennom krevende tider og at de frykter at ansatte som sies opp vil bli vanskelig å erstatte når aktiviteten tar seg opp igjen.

Sannsynligvis henger oppfattelsen om mindre kompetansemangel sammen med svært svak økonomisk vekst i Fastlands-Norge siden 2022. Samtidig har arbeidsledigheten har holdt seg lav. Når sysselsettingen vokser mer enn verdiskapingen, bidrar dette til fallende produktivitet, og lønnsomhet i næringslivet. Når denne situasjonen vedvarer, er det ikke overraskende at noen bedrifter blir nødt til å si opp eller permittere ansatte. Blant respondentene fra rådgivernærngen svarer 26 prosent at bedriften vil gjennomføre oppsigelser de neste tre månedene. 12 prosent vil gjennomføre permitteringer. Som figuren viser, gjelder dette fremdeles et klart mindretall av rådgiverbedriftene, men en noe høyere andel sammenlignet med forrige kvartal. Økningen kan henge sammen med usikkerhet knyttet til innleieforbudet, som særlig rammer arbeidskrafttjenester.

Om Næringslivets økonomibarometer

Fire ganger i året blir våre medlemmer spurt om deres markedssituasjon og framtidsutsikter for bedriftens økonomi og sysselsetting, i Næringslivets økonomibarometer. Svarene fra medlemmene er avgjørende for å få oppdatert innsikt i den økonomiske situasjonen hos våre medlemmer, og deres forventninger om tiden framover. Oppdatert innsikt er særlig viktig i en økonomisk situasjon preget av stor usikkerhet og store endringer, fordi alternative datakilder, som regnskapsdata, gjelder for hele året og blir tilgjengelig først godt ut i påfølgende år.

Bedrifter har ofte godt begrunnede forventninger til fremtiden basert på deres ordrebøker, markedsundersøkelser, og strategiske planlegging. Denne informasjonen kan gi indikatorer på fremtidig økonomisk aktivitet, som er viktig for vårt politiske arbeid. I tillegg er oversikten viktig for at medlemmene skal få mer overordnet innsikt i eget marked. Informasjon om planlagte investeringer og ansettelser kan også gi innsikt i bedriftenes tillit til økonomien og deres forventninger til markedet. Dette kan tjene som en indikator for den økonomiske utviklingen framover.

Svarene fra våre medlemmer bidrar derfor til å male et mer fullstendig bilde av den økonomiske situasjonen i landet samlet, og for Abelias medlemmer.

Merk at få respondenter blant Abelias medlemmer gjør at andelene kan svinge relativt mye fra kvartal til kvartal. Dette gjelder særlig for beskrivelsene av rådgivernæringens svar.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne!

Bilde av Fernanda Winger Eggen

Abelia er foreningen kunnskaps- og teknologibedrifter. Vi organiserer konsulentbransjen i Norge.

Ønsker du å få bedre kontakt med oss, eller er du nysgjerrig på hva medlemskap innebærer?

Da kan du booke et møte med oss.