Teknologinæringens markedssituasjon har holdt seg relativt svak gjennom 2024
Hvert kvartal lager vi en markedsrapport som oppsummerer den økonomiske situasjonen til Abelias medlemmer, basert på spørreundersøkelsen Næringslivets økonomibarometer. Svarene fra fjerde kvartal 2024 viser at flere i teknologinæringen opplever egen situasjon som tilfredsstillende, heller enn god, sammenlignet med forrige kvartal. Samtidig har utsiktene til investeringer blitt noe forverret, fordi flere forventer enn nedgang. Det er imidlertid langt færre som forventer en nedgang i antall ansatte, og langt flere som forventer et uendret antall. Situasjonen våre medlemmer opplever henger sammen med den generelle svake makroøkonomiske situasjonen. Framover ventes aktiviteten i norsk økonomi å ta seg opp, særlig som følge av økt reallønnsvekst, høy aktivitet i offentlig sektor, og økte boliginvesteringer. Det som trekkes fram som et stort investeringshinder av flest i teknologinæringen, er imidlertid lite forutsigbare rammebetingelser.
Svak utvikling i norsk økonomi de siste par årene
Norsk økonomi og våre handelspartnere har vært gjennom en periode preget av store endringer og stor usikkerhet. De siste par årene har vært særlig preget av høye priser, høye renter og stor geopolitisk usikkerhet. Året 2023 endte med en svak samlet vekst i bruttonasjonalprodukt (BNP) på 0,6 prosent for Fastlands-Norge. At fjoråret endte med vekst, var hovedsakelig drevet av vekst i offentlig konsum og eksport. Den svake kronen har vært viktig for eksportveksten. Om lag 1 av 3 av Abelias medlemmer eksporterer, men under 1 av 10 har hoveddelen av sin omsetning fra eksportinntekter. Dette indikerer at det i hovedsak er innenlandske forhold som påvirker deres økonomiske situasjon.
I en historisk sammenheng er 0,6 prosent vekst i Fastlands-BNP svak, og kun under finanskriser har Norge hatt en svakere utvikling. I 2024 har den økonomiske utviklingen vært nær stillestående, og SSB forventer en marginal økning i Fastlands-BNP til 0,7 prosent for 2024.
Til tross for den svake økonomiske utviklingen har det norske arbeidsmarkedet klart seg relativt godt gjennom de siste års prøvelser. Arbeidsledigheten økte svakt i begynnelsen av året, men har hold seg lav og stabil rundt 4 prosent frem til oktober. Merk imidlertid at den samlede arbeidskapasiteten dempes av at sykefraværet har økt de siste årene, fra 5,8til 7,2 prosent mellom 2019 og 2024. Også blant våre medlemmer har sykefraværet vært økende de siste årene. I tredje kvartal 2024 var det legemeldte sykefraværet blant våre medlemmer 3,3 prosent, opp fra 3 prosent i tredje kvartal 2023.
Utsikten for neste år er mer optimistisk
Rentetoppen er sannsynligvis nådd, på 4,5 prosent, hvilket bidrar til generell optimisme for tiden fremover. I oktober 2024 var inflasjonen 2,6 prosent, en nedgang med 0,4 prosentpoeng fra september, særlig drevet av fall i prisvekst på importerte varer. Den fallende inflasjonen reflekteres i våre medlemmers forventninger om lavere salgspriser framover. Den vedvarende høye renta forklarer sannsynligvis store deler av våre medlemmers lave investeringsforventninger de siste par årene.
Det forventes at aktiviteten i norsk økonomi tar seg opp framover. For 2025 anslår SSB at BNP for Fastlands-Norge øker med 2,1 prosent, og 2,9 prosent i 2026. Dette er en bedring, men fortsatt relativt lavt i en historisk sammenheng. Forholdene som kan bidra til vekst i norsk økonomi framover er særlig et robust arbeidsmarked som muliggjør forbruk, en svak krone som styrker norsk konkurranseevne, rentekutt og høy aktivitet i offentlig sektor.
Tydelige forskjeller mellom næringenes økonomiske situasjon
Det er viktig å bemerke at det er store forskjeller på tvers av næringer. Næringsgruppene Informasjon og kommunikasjon og Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting representerer de største andelene av Abelias medlemmer. Ifølge tall fra SSB for 2023 økte verdiskapingen (volumendring i bruttoproduktets basisverdi) i disse to næringsgruppene med henholdsvis 3 (1,9 prosent vekst) og 6 (4 prosent vekst) ganger så mye som verdiskapingen i fastlandsøkonomien samlet. Selv om veksten er høy sammenlignet med fastlandsøkonomien, er den lavere enn veksten i disse næringsgruppene i 2022.
Tallene som er tilgjengelige for 2024, viser imidlertid en enda svakere vekst. Fra andre til tredje kvartal i 2024 har verdiskapingen i Informasjon og kommunikasjon falt med 0,3 prosent, mens verdiskapingen i Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting økte med 0,3 prosent, ifølge sesongjusterte tall fra SSB. Denne utvikling er noe svakere enn Fastlands-Norge samlet, som har vokst med 0,5 prosent i perioden.
Store muligheter for teknologinæringen i tiden framover
Det forventes at etterspørselen etter tjenestene som tilbys av teknologinæringene vil øke framover, både som følge av store digitaliseringstrender knyttet til kunstig intelligens og databehandling mer generelt, men også økt etterspørsel etter implementering av teknologi (herunder kunstig intelligens) for å effektivisere drift som følge av økte kostnader. Mange bedrifter ser et økende behov av implementering av ny teknologi for å møte utfordringer i markedet og opprettholde konkurranseevne
Den grønne og digitale omstillingen er fortsatt en viktig drivkraft for fremtidig vekst i teknologinæringen. Bedrifter og myndigheter investerer i større utstrekning i bærekraftige løsninger som reduserer karbonavtrykket, effektiviserer ressursbruk og fremmer fornybar energi. Dette gjør at behovet for både teknologi, som smarte energisystemer, karbonfangst og energilagring øker. Samtidig vil behovet for teknologitjenester øke når virksomheter trenger hjelp til å integrere bærekraftige løsninger og oppnå miljømål.
Etterspørselen drives også av et økende behov for bedre cybersikkerhet. Etter hvert som bedrifter digitaliserer og avhengigheten av teknologi øker, blir sikkerhetstrusler stadig mer sofistikerte. Teknologinæringene spiller en avgjørende rolle i å tilby løsninger som beskytter mot datainnbrudd, sikrer sensitiv informasjon og bygger tillit mellom virksomheter og deres kunder.
Svak produktivitetsutvikling kombinert med en aldrende befolkning i mange Europeiske land den siste tiden har ledet til avtakende økonomisk utvikling. Dette gjør behovet for utvikling og implementering av ny teknologi svært viktig, særlig for en liten åpen økonomi som Norge. Ifølge tall fra SSB er Norge per dags dato det nordiske land som bruker minst andel av BNP på forskning og utvikling (2 prosent). Dette er også tilfellet når vi ser på FoU-aktivitet i forhold til befolkning.
Videre så har den geopolitisk ustabiliteten de siste årenes medført økt fragmentering av den globale handelen. Fragmenteringen vil ha en betydelig innvirkning på næringslivet, spesielt når det gjelder forsyningskjeder, tilgang til råmaterialer og markedsadgang. Geopolitiske spenninger, handelsrestriksjoner og økt nasjonal proteksjonisme utfordrer etablerte strukturer og tvinger bedrifter til å tilpasse seg ved å finne nye leverandører eller flytte produksjonen nærmere sluttmarkedene. Dette medfører høyere kostnader og kan bremse innovasjonstakten, men skaper også muligheter for økt regional innovasjon og selvforsyning. Teknologibedrifter som klarer å tilpasse seg dette skiftet, kan bygge en mer robust og motstandsdyktig strategi i en mer fragmentert global økonomi.