Rådgivertjenester tilfører oppdragsgivere og samfunnet verdi på mange måter. Både blant private og offentlige oppdragsgivere er det flest som mener at kjøp av rådgivertjenester bidrar med spisskompetanse de ellers ikke ville hatt tilgang på og kunnskap på et fagområde som bidrar til bedre beslutninger.
Det er også bred enighet om at eksterne rådgivere skaper verdi gjennom å gi oppdragsgiver en fleksibilitet til å innhente ressurser etter behov. Blant de offentlige oppdragsgiverne svarer 35 prosent at over halvparten av oppgavene som utføres av eksterne rådgivere kunne ha blitt utført av egne medarbeidere, gitt større kapasitet. 29 prosent svarer at under halvparten av oppgavene som utføres av eksterne rådgivere kunne ha blitt gjennomført internt, gitt større kapasitet. Dette indikerer en stor spredning i de ulike oppdragene, når det gjelder den offentlige oppdragsgiverens egen kompetanse på feltet.
På noen punkter er det relativt store avvik mellom offentlig og privat sektor når det gjelder i hvor stor grad de opplever verdi ved innkjøpte rådgivingstjenester. Det er en vesentlig større andel (over 10 prosentpoeng) av de offentlige oppdragsgiverne som opplever at rådgivertjenester bidrar med å øke kvaliteten på tjenestene de leverer, mer effektive arbeidsprosesser og kompetanseoverføring til egen institusjon.
Gjennomgående er det en høyere andel blant de offentlige oppdragsgiverne som i svært stor eller stor grad opplever at kjøp av rådgivertjenester bidrar til ulike typer verdi for virksomheten, sammenlignet med private oppdragsgivere.
På spørsmål om hvor stor merverdien av innkjøpte rådgivertjenester er i forhold til kostnaden, er det både i offentlig og privat sektor en større andel som opplever at verdiene overstiger kostnadene enn omvendt.
Blant de private mener 48 prosent at merverdien er større enn kostnaden og 14 prosent at den er mindre enn kostnaden. Tilsvarende tall blant offentlige innkjøpere er 28 og 22 prosent. 41 prosent mener at verdien tilsvarer kostnaden .
Det er dermed oftere et misforhold mellom hva som var forventet å få ut av rådgivningstjenestene og hva som faktisk ble oppnådd i offentlig sektor, sammenlignet med i privat sektor. Lav bestillerkompetanse og høy prisbevissthet kan bidra til å forklare at den opplevde merverdien av disse tjenestene er lavere i offentlig enn i privat sektor.