Smartere bygg halverer klimautslippene

Solcellepanel installert på taket til Økern Sykehjem.

Foto: Tove Lauluten og Omsorgsbygg.

Forskerne på sporet av en liten klimarevolusjon.

Fakta om prosjektet

I prosjektet ved Økern sykehjem har Omsorgsbygg gjort følgende rehabilitering:

  • Rehabiliteringen av råbygg i betong med gjenbruk av flest mulige materialer.
  • Etterisolering til lavenergiklasse 1, energieffektiv belysning og bytte av tekniske anlegg og garderobe/dusjfasiliteter.
  • Installert 790 kvadratmeter solcellepaneler, noe som gjør den til Oslos største solenergipark. Forventet produksjon er på 105 Mwh/år. Parken dekker 10 prosent av byggets energibehov.

Den raske veksten i Tesla-er og elektriske ferger tegner konturene av en grønn revolusjon i transportsektoren. I løpet av noen år kan størstedelen av bilparken være elektrisk og grønn.

I byggebransjen går det langt tregere. Beregninger viser at 80 prosent av alle bygninger som kommer til å bli brukt i 2050, allerede er bygget. Hver fjerde av dem er bygget før 1950. De gamle byggene hindrer rett og slett at politikerne når sine klimaforpliktelser.

Men nå viser SINTEF-forskere i samarbeid med Oslo kommunes Omsorgsbygg vei fremover. Prosjektet tar utgangspunkt i rehabilitering av Økern sykehjem, og viser at: 

  • Energibehovet er kuttet med hele 68 prosent sammenlignet med opprinnelig energibehov og 33,5 prosent i forhold til et referansebygg etter TEK10.
  • Potensialet i forbedringen vises gjennom at bygninger står for hele 30 prosent av norske klimagassutslipp. Økern sykehjem er bygd i 1975 og består av 140 sykehjemsplasser fordelt på 10.000 kvadratmeter. Oppskalering av tiltakene kan gi vesentlig reduksjon i energibehovet i norske bygg.
  • Prosjektet har gitt en årlig innsparing på 1,7 millioner kroner i energikostnader, noe som gir tilbakebetalingstid på 7,5 år.

Store ringvirkninger

Prosjektet har skapt massiv oppmerksomhet i Norge gjennom pressedekning og presentasjoner på konferanser, og har resultert både i energisparing og fornybar energiproduksjon også andre steder:  

Del 1: Energieffektivitet
  • Resultatene fra prosjektet ga 23 millioner kroner i økte bevilgninger til energieffektivtet i sykehjem. Pengene har gitt oppgradering av ytterligere fire sykehjem og redusert energibehovet med 5 GWh per år.
  • I tillegg er 36 millioner kroner bevilget til økt energieffektivitet i sykehjem på 2016 budsjettet.
Del 2: Solcelle-prosjekter:
  • Omsorgsbygg utnytter erfaringene fra prosjektet for å planlegge ytterligere tre stor-skala solcelle-systemer på tak og fasader. I tillegg installeres solceller i flere omsorgsboliger og barnehager.
  • Oslo kommune er først ute med et incentivsystem for å finansiere solceller på private hus.
  • Byrådet har bevilget 20 millioner kroner for å ta i bruk solceller på offentlige bygg. 

Totalt har prosjektet gitt en ekstrakostnad på 16 millioner NOK. (Enova dekket 8 millioner kroner av de ekstra kostnadene).

English version, click here

Lurer du på noe? Kontakt oss: 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt