Full kontroll i krisesituasjon

Smart bruk av sensorer og virtuell virkelighet redder liv. Foto: Øystein Lie.

Sensorer og virtuell virkelighet redder liv.

Fakta om Bridge

Det ultimate målet til Bridge er å øke tryggheten for innbyggerne ved å utvikle tekniske og organisatoriske løsninger som forbedrer håndtering av kriser og nødsituasjoner i EU. 

En Bridge-plattform vil tilby teknisk støtte for samarbeid mellom flere aktører i store nødsituasjoner. Nøkkelen er å sikre interoperabilitet, harmonisering og samarbeid mellom aktørene på teknisk og organisatorisk nivå.

Krisesituasjoner er gjerne hektiske og uoversiktlige med mange skadde. Erfaringene viser at det er lett å miste oversikt både underveis og i etterkant av ulykken.

Nå har SINTEF sammen med flere etater, bedrifter og forskningsinstitutter i EU-prosjektet Bridge vist hvordan ny teknologi kan tas i bruk for å gi kriseteamene langt bedre kontroll over situasjonen.

- I dag brukes det mye tid på å ringe til hverandre for å koordinere innsatsen. Så fort det er mer enn fem skadde i en krisesituasjon, er det fort gjort å miste oversikten, forteller Jan Skjetne i SINTEF IKT. 

Forskningsprosjektet viser til to konkrete løsninger som det jobbes med å få ut i markedet:
  • Full oversikt: Oppnå bedre oversikt og mindre koordinering ved hjelp av teknologi. Det første steget handler om å kunne følge alle pasienter fra ulykkesstedet til behandling ved å vise posisjon og vitale data som puls ved hjelp av et armbånd.
  • Bedre trening: Trening er ofte et dyrt og forsømt område. SINTEF-prosjektet viser at bruk av virtuell virkelighet både kan senke kostandene og gjøre det enklere.

- Dette er kritisk for å redde overlevende. Alt vi kan gjøre for å forberede og starte behandling litt tidligere, vil redde liv. I dag foregår det meste på telefon og kriseteamet klarer ikke å følge enkeltpersoner, forklarer Jan H. Skjetne.

Armbåndet sikrer ikke bare oversikt:

- Det gir tidlig informasjon om pasienten som skal behandles, og derved kan en starte behandling også raskere. Hvis det er mange pasienter gir det også bedre grunnlag for å kunne prioritere hvilke pasienter som skal behandles først, sier Skjetne.

Bedre trening med virtuell virkelighet vil også være livreddende:

- Å trene på komplekse situasjoner er ressurskrevende og vanskelig å få til. Forskning har vist at repetisjoner har veldig mye å si for resultatet av treningen, så det å bruke virtuell virkelighet gjør at du kan trene mer på komplekse situasjoner, forteller Skjetne.

English version, click here

Lurer du på noe? Kontakt oss: 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt