Som kjent fikk FRI sist vår i samarbeid med de andre friskoleorganisasjonene Vista Analyse til å lage utredningen som lot seg vente på fra Kunnskapsdepartementet. Utredningen fra departementet kom i statsbudsjettet og viste seg å være langt kortere og enklere beskrevet over en side. De konkluderer med å at de ikke vil endre på noe, og i stedet fortsette med dagens ordning med et eget kapitaltilskudd, og da på samme svært beskjedne nivå. De argumenterer med at dagens økonomiforskrift ikke tillater oppbygging av kapital utover å sette av inntil 15 pst. av statstilskuddet i investeringsfond og overføre inntil ti pst. til neste regnskapsår. De tar da ikke hensyn til at rundt halvparten av friskolene leier sine lokaler. For øvrig tar de i deres beregninger kun hensyn til avskrivningskostnader og utelater rentekostnadene.
Interessant er det derimot at de har gjort en beregning av de aktuelle kapitalkostnadene, avgrenset til avskrivninger, og beregner det til å være 260 millioner i 2015. I følge det samme statsbudsjettet var det registrert i alt 36.095 elever ved samtlige friskoler i Norge og utlandet, da også iberegnet ulike typer spesialskoler. Det gir i så tilfelle en kapitalkostnad beregnet ut ifra avskrivninger på 7203 kroner per elev. Dette står i skarp kontrast til dagens kapitaltilskudd på 878 kroner per elev. Dette tallet kan uansett være greit å ta med seg i det videre arbeidet.
Tilskuddssatser for 2018
Det andre usikkerhetsmomentet var tilskuddssatsene for medier- og kommunikasjon i videregående skole, som i fjor først fikk et kutt på rundt 20.000, en beslutning vi fikk reversert. Denne beslutningen er opprettholdt i forslag til statsbudsjett i 2018 hvor Medier og Kommunikasjon er lagt på samme tilskuddsnivå for både yrkesfaglig og studiespesialiserende program. Se linker til de nye tilskuddssatsene under.