Med Hannes forskning blir det mindre matsvinn

Hanne Larsen forsker på hvordan poteter holder seg friske lengre og ikke blir grønne.

Som seniorforsker ved Nofima undersøker hun hvordan lys og temperatur påvirker grønnfarging av poteter. Grønnfargingen er et stort problem – det fører til matsvinn i hele verdikjeden, fra bonde til forbruker.

Hannes forskning viser at poteter som oppbevares i romtemperatur blir mye raskere grønne enn poteter som oppbevares kjølig. Kjøledisker som holder fire til seks ºC kan dermed være bra for poteter.

Jo mer lys potetene får, jo grønnere blir de. Hanne undersøkte syv ulike potetemballasjer. Papirposer med svart trykk på innsiden kom best ut og var bedre enn de plastbaserte alternativene.

Lyset gjør også at potetene utvikler giftige glykoalkaloider, som kan gi forgiftning ved stort inntak. De fleste har lært at grønne poteter ikke skal spises, og grønnfarge er en indikasjon på at poteten kan ha utviklet glykoalkaloider. Men, det gjelder ikke alle potetsorter.  

Hannes forskning gir verdifull innsikt til dagligvarebransjen, slik at flere poteter kan bli spist i stedet for kastet. Målet er enkelt: Mindre matsvinn, bedre kvalitet og en mer bærekraftig matproduksjon.

 

Les mer her: Grønnfarging av poteter i butikken fører til matsvinn 

Nofima er Norges ledende matforskningsinstitutt, med nesten 400 ansatte. De forsker på havbruk, fiskeri og landbasert mat.

Forskningsinstituttenes fellesarena, FFA, er samarbeidsorganisasjonen for Norges 33 uavhengige forskningsinstitutter. Forskningsinstituttene driver utfordringsdrevet, anvendt forskning som bidrar til ny kunnskap, nye løsninger og ny teknologi. Forskning som samfunnet trenger - for omstilling og for å møte samfunnsutfordringer.

 

Vet vi mer, kan vi gjøre mer