Beredskap og krisehåndtering – hvordan mobiliserer vi kunnskapen i instituttene raskt når det trengs?
Pandemisituasjonen og krigssituasjonen i Ukraina har tydeliggjort behovet for en kunnskapsberedskap og -kommunikasjon for krisesituasjoner.
Forskningsinstituttene har anvendelig kunnskap og evne til å mobilisere ny kunnskapsbygging raskt i kriser. Noen institutter har et beredskapsansvar på enkelte områder. En stor andel av instituttene har kompetanse som kan være viktig i en beredskapssituasjon for å forebygge kriser og i en alarmsituasjon. Styret i FFA har diskutert hvordan instituttene kan bidra i et effektivt system for kunnskapsberedskap og krisehåndtering, basert på erfaringene fra pandemien og med tanke på fremtidige beredskapssituasjoner av ulike slag.
Vi samarbeider med FHI, Kunnskapsdepartementet og Forskningsrådet om programmet. Bl.a. vil departementsråd Petter Skarheim, adm.direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit og direktør i FHI Camilla Stoltenberg delta, og anbefalingene fra de to ekspertgruppene på krisehåndtering nedsatt av Kunnskapsdepartementet vil bli presentert av ekspertgruppene.