Revidert nasjonalbudsjett, høyere utdanning og forskning
Carina Hundhammer, leder for høyere utdanning og forskning.
Dette sier revidert nasjonalbudsjett om høyere utdanning og forskning.
Carina Hundhammer, leder for høyere utdanning og forskning.
Dette sier revidert nasjonalbudsjett om høyere utdanning og forskning.
I dag fremla regjeringen revidert nasjonalbudsjett (RNB) 2021, og dette er de viktigste sakene knyttet til høyere utdanning og forskning.
Gode grep for høyere utdanning
Abelia er glad for at satsningen med åpne utlysninger for fleksible utdanning gjennom DIKU og kompetanse Norge opprettholdes og foreslås økt med 45,7 millioner.
-Ordningene er målrettet og kommer raskt ut i arbeid for de som har tilrettelagt for etter- og videreutdanning, sier Carina Hundhammer, leder for høyere utdanning og forskning. – Vi er også glad for forslaget om å øke bevilgningen til private høyskoler, slik at studentene får fullført semestre på en god måte.
For lave forskningsambisjoner
Abelia mener det er positivt at rammene for grønn plattform utvides, men er tydelige på at regjeringens ambisjoner om å bygge ny kunnskap for å møte omstillingsbehovet er for lave. at
-Det er skuffende at det ikke satses mer på brukerorienterte instrumenter for å styrke samarbeidet mellom forskningsmiljøer og næringslivet. Vi hadde forventet enten en ny utlysning av Grønn Plattform høsten 2021, eller økte budsjetter til andre virkemidler i Forskningsrådet, sier Hundhammer.
Virkemiddelapparatet
RNB omtaler gjennomgangen i virkemiddelapparatet uten at hele kabalen blir lagt.
-Det ser ut som det kan komme flere avklaringer i forbindelse med Statsbudsjettet for 2022. Abelia vil følge utviklingen i tiden fremover, spesielt med hensyn til hva som vil skje med rolleavklaringer og effektiviseringsmål. Det viktigste er at vi får et kompetent apparat som ivaretar hele forsknings- og innovasjonssystemet, sier Hundhammer.