OECD ønsker styrket instituttsektor
Fra SINTEF Medisinsk Teknologi. Foto Thor Nielsen.
– OECD gir en uvanlig eksplisitt anerkjennelse av Norges instituttsektor, og anbefaler en styrket basisfinansiering.
Fra SINTEF Medisinsk Teknologi. Foto Thor Nielsen.
– OECD gir en uvanlig eksplisitt anerkjennelse av Norges instituttsektor, og anbefaler en styrket basisfinansiering.
Det sier daglig leder Agnes Landstad i Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) etter at Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) tirsdag la frem sine anbefalinger for det norske systemet for forskning og høyere utdanning.
– OECD tydeliggjør instituttsektoren sterke og betydningsfulle posisjon i det norske systemet for forskning og innovasjon. Det gjelder både kvaliteten i instituttforskningen og den sterke koblingen til næringsliv og offentlig sektor, sier Landstad.
OECD-gjennomgangen gir en grundig analyse av det norske forsknings- og innovasjonssystemet, og kommer med anbefalinger for hvordan systemet kan bedres for å øke forskningskvaliteten, innovasjons- og omstillingstakten.
Les også: OECDs gjennomgang av den norske politikken for forskning og høyere utdanning
– Rapporten gir tydelige anbefalinger om å styrke instituttenes basisfinansiering, og for å øke instituttenes bidrag til innovasjon og omstilling. Det anbefales at økt basisfinansiering gis en differensiert og strategisk innretning. Dette mener vi er viktige anbefalinger for revisjon av Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, sier Landstad.
FFA har tidligere ønsket en samlet vurdering av instituttsektorens rolle i forsknings- og innovasjonssystemet for å se om sektoren er tilpasset fremtidige behov.
– Vi må utnytte forskningsinstituttenes for å styrke industriens forsknings- og innovasjonskapasitet. Det vil øke næringslivets egen forskningsinvestering. Dessuten må vi styrke forskningsinstituttenes slik at de kan bidra til å utvikle det ufødte næringslivet som verken instituttene eller industrien har mulighet til å finansiere på egen hånd, sa styreleder Lars Holden på FFAs årskonferanse i mai.
Han mener basisbevilgningen til de teknisk-industrielle forskningsinstituttene må økes fra 7 til 25 prosent over en femårsperiode. Agnes Landstad sier OECD-rapporten bekrefter at dette er nødvendig.
– Med høyere basisbevilgning og en strategisk satsing på store samfunnsutfordringer, vil instituttene bidra ytterligere til omstilling og innovasjon i det norske næringslivet og velferdssystemet. OECD legger vekt på at instituttene kan gjøres i stand til å bidra vesentlig mer til dette, og det er instituttene klare for, sier Landstad.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.