Norsk forskning kan ikke holde seg hjemme
EU-forskning handler mer om samarbeid og konkurranse enn om å "hente hjem" penger, skriver Håkon Haugli.
EU-forskning handler mer om samarbeid og konkurranse enn om å "hente hjem" penger, skriver Håkon Haugli.
Forskere fra PRIO, FFI og UiO skriver i Aftenposten 25. mai at EU-forskning er dårlig bruk av norske skattepenger, og at vi heller bør fordele forskningspengene "her hjemme".
EUs rammeprogram for forskning og innovasjon (Horisont 2020) er det største forskningsprogrammet i verden. Det er en selvfølge at Norge skal bidra og at norske forskere skal delta. Målet er ikke primært å "hente hjem" pengene som Norge betaler i kontingent, selv om det også er viktig. Langt viktigere er det at norske forskere samarbeider og konkurrerer med de beste forskningsmiljøene. Det holder ikke å være god "her hjemme" og ekskludere seg fra europeisk forskningssamarbeid.
Debattantene hevder at EUs grunnforskningsmidler (ERC) er enklere enn de tematiske programmene i EU. Da må vi minne om at norske forskere konkurrerer vesentlig dårligere om disse midlene enn om de tematiske midlene. I ERC henter Norge hjem en lav andel av forskningspengene - som et resultat av færre søknader og lavere suksessrate enn resten av Europa.
Norge må delta og lære av de beste. Akkurat dette skjer i de tematiske programmene der norske forskningsinstitutter og bedrifter er partnere. Her "henter vi hjem" ny kunnskap og teknologi fra utlandet som vi ellers ikke ville fått tilgang til. Ved å konkurrere og samarbeide med de beste forskningsmiljøene og bedriftene, øker vi konkurranseevnen og omstillingskraften i Norge.
(Innlegget ble publisert i Aftenposten 3. juni 2016)
Ønsker du å motta vårt ukentlige nyhetsbrev? Registrer deg her.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.