- Instituttsektoren har betydelig verdi
Forskningsinstituttene har økt verdiskapingen i Norge med 800 milliarder kroner det siste tiåret.
Forskningsinstituttene har økt verdiskapingen i Norge med 800 milliarder kroner det siste tiåret.
Forskningsrådet er i gang med å evaluere virkningen av de norske forskningsinstituttene. Som et ledd i dette arbeidet har de fått Technopolis Group til å gjennomføre en studie av de økonomiske virkningene.
Forskningsrådsjef Arvid Hallén ga deltagerne på Samarbeidskonferanse mellom universitets- og instituttsektoren, arrangert av interesseorganisasjonene FFA og UHR, en liten sniktitt på resultatene for de teknisk-industrielle instituttene:
I tillegg oppgir Forskningsrådet på sine nettsider at 43 prosent av SMB-ene og 31 prosent av de store selskapene sier at samarbeidet med instituttene fører til mer eksport.
Hallén understreker at det er noe usikkerhet rundt metoden, men at det er et solid og hederlig forsøk på å kartlegge betydningen.
Han understreker at dataene viser at instituttene spiller en vesentlig rolle i innovasjonssystemet.
- Det at tallene er så gode viser at instituttsektoren har en betydelig verdi, fastslår Hallén.
Datagrunnlaget som er brukt for å få frem dataene er eksisterende data, kartlegging av siteringer, spørreskjema blant brukerne og en beregning av økonomisk gevinst av instituttenes arbeid i samfunnet.
Agnes Landstad i FFA er svært godt fornøyd med resultatene i rapporten.
- Rapporten viser tydelig at forskningsinstituttene spiller en svært viktig rolle i fornyelsen av Norge. Nå er det viktig at vi får synliggjort dette overfor politikerne, og at sektoren gis tydelig og gode rammevilkår, sier Landstad.
Hun har nå sammen med Abelia og KS dratt i gang prosjektet Finn EU, som er et nettverk som er spisset inn på å gjøre norsk offentlig sektor til spydspiss i europeisk sammenheng.
Evalueringen av de teknisk-industrielle instituttene vil bli sluppet på nyåret.
Regjeringspartiene er blitt enige med SV om neste års statsbudsjett. Det betyr at oljepengebruken øker med 7 milliarder kroner.
I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet holder komiteene på Stortinget høringer. Høringene er for at fagpersoner og berørte grupper skal få si hva de mener om forslaget til budsjett for 2025, og samtidig ytre sine meninger om hvilke konsekvenser det kan få.
Regjeringen kutter bevilgningene til forskning og utvikling i sitt forslag til statsbudsjett. - Bekymringsfullt, og svært negativt for grønn omstilling, mener Abelia.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.