Modernisering av bygg sentralt i smart-revolusjonen
Sweco-sjef Grete Aspelund.
Norske politikere kan få trippel gevinst – klimakutt, laboratorier for smarte byer og nye arbeidsplasser – ved å gå i bresjen med å rehabilitere bygg.
Sweco-sjef Grete Aspelund.
Norske politikere kan få trippel gevinst – klimakutt, laboratorier for smarte byer og nye arbeidsplasser – ved å gå i bresjen med å rehabilitere bygg.
Gamle bygg er i dag et av de største hindrene for at Regjeringen skal nå sine nasjonale og internasjonale klimaforpliktelser. Byggene står nemlig alene for hele 40 prosent av energibruken og 30 prosent av alle klimagassutslipp. Det er mer enn en samlet norsk transportsektor.
Men der bilene skiftes ut blir husene stående. Beregninger viser at 80 prosent av alle bygninger som kommer til å bli brukt i 2050, allerede er bygget. Av disse vil en fjerdedel være fra før 1950. Når regjeringen denne våren legger planene for hvordan den skal oppfylle klimakuttforpliktelsene i Paris-avtalen og forberede den kommende klimaloven for Stortinget, vil gamle bygg stå frem som et av de viktigste hindrene for å nå målene.
Det krever at politikerne går gjennom eksisterende støtteordninger, og utvikler en politikk som får huseiere og utbyggere til å modernisere bygg og velge klimavennlige løsninger.
- Det vil ta 50 år å skifte ut den eksisterende bygningsmassen i Norge. Skal man redusere den høye energibruken i byggmassen, bør virkemidlene mot eksisterende bygninger endres, sier Sweco-sjef Grete Aspelund som torsdag deltok på Abelias konferanse "Smart innbygger, smart by".
Abelia ser moderniseringen av bygg som svært viktig for å nå klimamålene. Like viktig er ringvirkningene rehabiliteringen kan få for å etablere en ny generasjon byer, tuftet på sensorer og smart teknologi.
- Dagens nye bygg inneholder teknologi og sensorer som forbedrer brukeropplevelsen. Aller viktigst er det imidlertid at rehabilitering av bygg bidrar til at vi får på plass byggeklossene som gjør det mulig å eksperimentere seg frem til fremtidens smarte hus, byer og samfunn, sier Christine Korme, direktør for digitalisering i Abelia.
Under konferansen fortalte Socentrals Thomas Berman om hvordan han er i ferd med å etablere et laboratorium for smarte, grønne løsninger. Prosjektet samler aktører som vil skape reelle endringer, og gjennomføres i Hovinbyen, en bydel der det skal bygges 27.000 nye boliger.
I de fleste andre bydeler krever det en omfattende modernisering av byggene før en kan skape tilsvarende samfunnslaboratorier. Og også i bydelene som ikke har slike ambisjoner, vil gevinstene være åpenbare. Sweco peker på at erfaringer viser at det er mulig å realisere 25 prosent energibesparelse gjennom energieffektivisering, og halvere energibruken gjennom rehabilitering.
- Det er høye krav til energibruken til nye bygg. Potensialet ligger derimot i den eksisterende byggmassen. Vi har kunnskapen og teknologien, men bevisstheten er fremdeles for lav. Myndighetene må vurdere strengere krav og enda bedre incentivordninger, sier Aspelund.
Abelias aadvokat med ansvar for offentlige anskaffelser, Tore Frellumstad, mener de store politiske og miljømessige gevinstene bør gjøre at offentlige byggeiere her går i bresjen.
- Offentlige byggeiere kan her gå i bresjen. De vil da hjelpe sine eiere med å nå viktige politiske mål, kostnadseffektivt få oppgradert bygningsmassen og samtidig bidra til å skape nye arbeidsplasser i byggenæringen, sier Frellumstad.
Ønsker du å motta vårt ukentlige nyhetsbrev? Registrer deg her.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.