Kristoffers vet hva hun snakker om. Den svenske tele-toppen jobber med noen av de mest dagsaktuelle problemstillingene for teleoperatører i 170 markeder. Dette gjør hun fra teknologihovedkontoret til selskapet som på noen få år gått fra å være relativt ukjent i vesten, til å levere utstyret som kreves for å gi mobildata til millioner av nordmenn, og dessuten etablere seg som en premissgiver for morgendagens teknologi.
Få vet bedre hva som bobler innen den digitale transformasjonen nå.
– På mange typisk norske industriområder, som fiskeoppdrett eller olje, finnes det fantastiske muligheter for effektivisering. De nye løsningene kommer til å bidra til både økonomisk vekst og industriutvikling, sier Huawei-sjefen om Norge.
– Jeg tror den åpenheten som finnes hos både kunder, myndigheter, operatører og industripartnere gjør dere svært godt posisjonert for å lykkes.
Torsdag 13. september kan du møte Kristoffers på Telia IoT Symposium i Oslo.
Bygg smartere byer – og bondegårder
Smarte byer er et bruksområde for IoT, altså «Tingenes Internett», som «alle» har snakket om en god stund. Smarte bygg skal varme seg opp, kjøle seg ned, og lade batteriene ut fra behov og sanntids energipriser. Smarte parkeringsplasser skal fortelle smarte biler hvor de kan stille seg. Smarte søppelkasser skal fortelle renovasjonsetatene når det er på tide å tømme dem.
Abelia deler ut gratisbilletter
Vil du delta på Telia IoT Symposium? Abelia deler ut 100 gratisbilletter til medlemsbedrifter. Oppgi rabattkoden AbeliaTelia2018 ved påmelding.
Visjonene har vært mange, men nå er teknologien moden nok til å realisere dem. Huawei er allerede i gang med oppkobling av byene våre, og støtter både trådløse og kablede tilkoblinger av vann-, gass- og strømmålere. Nye løsninger for de smarte bilene som begynner å rulle rundt på veiene er også på plass.
– Også områder som smartere landbruk er spennende. IoT-sensorer vil kunne få avgjørende betydning i utviklingsland, og gi betraktelig større avlinger. Med tanke på den ekstremt varme sommeren vi har hatt i Norden i år er det mye vi kan gjøre her også, sier Kristoffers.
– Det største potensialet ved å ta i bruk IoT er innen smarte byer og telemedisin. Miljø og helse er svært viktig for alle land på kloden, og i Norge opplever jeg at det finnes stor forståelse for dette. Fremtidsrettede løsninger på disse områdene vil ikke bare være bra for jorden, men også ganske sikkert kommersielt lønnsomme, mener hun.
Den kinesiske teknologikjempen legger ikke skjul på at selskapet ser for seg IoT som et sentralt vekstområde. Den verste «hypen» begynner å gi seg, og interessen fra seriøse aktører vokser.
Det har fått en annen teleaktør, Telia, til å ta ansvar for å samle alle som er nysgjerrige på tingenes internett på en stor konferanse om tematikken i Oslo i samarbeid med Abelia. Selskapet har allerede flere samarbeid innen IoT, og ønsker seg flere, da de tror partnerskap er nøkkelen til å lykkes med IoT.
- Lær av andres erfaringer
Det er ikke tilfeldig at Kristoffers peker på Norge og Norden som spennende markeder. Den digitale utviklingen har kommet langt her, mange benytter Norden som pilotmarked.
Kristoffers peker dessuten på tre grunnpilarer som må være på plass for å lykkes med IoT: Gode nett, kunnskap om riktig datahåndtering, og ikke minst økosystemer med verdiøkende partnere. Her mener hun også Norge ligger godt an. En positiv holdning til samarbeid mellom myndigheter og næringsliv er også positivt. Men hva er det nordmenn pleier å ville lære fra henne?
– Folk pleier å være mest interessert i å høre hva som ikke fungerer, men det finnes ikke noe universalsvar på det. En god strategi for Australia kan svikte helt i Norge, så noe av det viktigste du kan ta hjem er hvordan du kan lære av andres erfaringer med denne teknologien, sier Kristoffers.
Bli med inn i fremtiden
Telia IoT Symposium legger opp til å både øke forståelsen av IoT-teknologiene, og få folk til å møtes og finne nye løsninger. Telia går i disse dager fra å være et rent mobilselskap til å bli et moderne teknologiselskap, og satser stort på IoT og mulighetene som finnes i ny teknologi. Selskapet var blant annet første operatør i Norden med den nye mobilteknologien Narrowband-IoT – som også Huawei har stor tro på.
– For vår del har vi mest tro på et voksende marked innenfor det som kalles Narrowband-IoT; en standard hovedsakelig laget for innendørs bruk, lave kostnader, lang batterilevetid og høy tetthet av tilkoblingspunkter. Her produserer vi i dag hele kjeden av teknologi som trengs for å gjøre det mulig for operatører å levere komplette spektre med tjenester. Vi har også en plattform som allerede har et godt økosystem av partnere på plass. Det betyr likevel ikke at vi velger bort noe teknologi; vi kan for eksempel levere løsninger innen den nye LTE-M-teknologien til kunder som krever litt høyere datamengder i sine løsninger, forklarer Huawei-direktøren.
Torsdag 13. september får kan du høre Kristoffers dele av sin unike erfaring, og kanskje fortelle mer om hva Huawei ser for seg videre innen IoT-teknologien. Andre foredragsholdere er statsminister Erna Solberg, sikkerhetsekspert Mikko Hypponen i F-Secure, og redaktør Jeremy White fra WIRED.
(Denne saken er skrevet i samarbeid med DNX og Telia)