EU lanserer etiske retningslinjer for kunstig intelligens

Publisert

EU-flagget

Europakommisjonen har nylig lansert etiske retningslinjer for kunstig intelligens. Disse skal testes før full implementering. - Et godt steg i riktig retning, bare det ikke blokkerer bruk av kunstig intelligens. Det er hverken gunstig eller intelligent, sier Kjetil Thorvik Brun, direktør for næringspolitikk og samfunnskontakt i Abelia.

En kortversjon av denne saken er publisert av Digi.no. Les den her

Europakommisjonen har nylig lansert etiske retningslinjer for kunstig intelligens. Disse skal testes før full implementering. - Et godt steg i riktig retning, bare det ikke blokkerer bruk av kunstig intelligens. Det er hverken gunstig eller intelligent, sier Kjetil Thorvik Brun.

Retningslinjene ble presentert i Brussel 9. april, og skal etterfølges av en pilotfase til sommeren 2019, der statlige aktører og næringslivet skal teste hvordan retningslinjene lar seg ta i bruk i praksis.

- Det har vært knyttet stor spenning til EUs arbeid med kunstig intelligens, og det er positivt at det legges opp til en pilotfase for å dobbeltsjekke at regelverket kan tas i bruk i praksis. Hvis det sørger for at regelverket bidrar til fortsatt utvikling og bruk av kunstig teknologi, klinger det godt i mine ører, sier Thorvik Brun.

Syv bud for trygg kunstig intelligens

Retningslinjene tar form av syv punkter, utviklet av en ekspertgruppe på vegne av Europakommisjonen. Punktene er skal sikre pålitelig kunstig intelligens:

  1. Menneskelig frihet og oversikt: Kunstig intelligens bør bidra til rettferdige samfunn ved å støtte menneskers frie handlinger og valg, samt fundamentale rettigheter. Det bør ikke minske, begrense eller villede personers selvbestemmelse.
  2. Robusthet og sikkerhet: Pålitelig kunstig intelligens krever algoritmer som er sikre, pålitelige og robuste nok til å håndtere feil eller uoverensstemmelser i alle stadier innen kunstig intelligens.
  3. Personvern og datasikkerhet: Privatpersoner bør ha full kontroll over sine egne data. Data som omhandler privatpersoner skal ikke brukes til å skade eller diskriminere dem.
  4. Åpenhet: Systemer for kunstig intelligens bør være sporbare.
  5. Mangfold, ikke-diskriminering og rettferdighet. Systemer for kunstig intelligens bør ta hensyn til hele spekteret av menneskelige evner, ferdigheter og behov, samt sikre tilgjengelighet.
  6. Godt for samfunnet og miljøet: Systemer for kunstig intelligens bør brukes for å fremme positiv sosial endring, samt fremme bærekraft og økologisk ansvarlighet.
  7. Ansvarlighet: Det bør være etablert mekanismer som sikrer ansvarlighet og pålitelighet for systemer med kunstig intelligens og deres resultater.

Dette er en fri oversettelse av punktene. Les den offisielle versjonen på engelsk her.

Ekspertgruppen som har utviklet retningslinjene består av 52 eksperter. Blant dem er Ieva Martinkenaite, VP i Telenor Resarch, ansvarlig for kunstig intelligens og IOT, som forteller om en intens prosess.

- Dette er et resultat av intens dialog mellom en mangfoldig ekspertgruppe, med representanter fra akademia, organisasjonslivet og både små og store aktører fra næringslivet.

Ieva Martinkenaite deltok i en panelsamtale om teknologi under kåringen av de 50 fremste teknologikvinnene i norsk næringsliv. Se klippet på vår Facebookside (1:23:10)

AI-forum i Abelia

I Norge er det mye aktivitet innenfor kunstig intelligens. Et av digitaliseringsminister Nikolai Astrups første grep var å iverksette arbeidet med en strategi for kunstig intelligens. NHO-organisasjonen Abelia, tok tidlig til orde for en slik strategi og jobber tett opp mot strategiutviklingen.

- Vi har leder et forum for kunstig intelligens der vi utarbeider innspill til digitaliseringsministeren og hans arbeid med en norsk strategi for kunstig intelligens. I dette forumet vil vi behandle de europeiske etiske retningslinjene, forteller Thorvik Brun.

Abelia sitt forum for kunstig intelligens består i dag av representanter fra Microsoft, Telenor, DNV GL, SINTEF og Norsk Regneselskap, men vil utvides, ifølge Thorvik Brun.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt