Bjarte, Ylva, Mergim og Erik puster lettet ut og setter seg godt i sofaen. De har akkurat vært nede på Næringslivets Hus i Oslo for å presentere appen «Gründer» for en rekke næringslivstopper i Abelia. Der ble de møtt med stormende applaus.
Til vanlig er de fire studenter, men fikk denne sommeren muligheten til å teste ut kunnskapen sin i arbeidslivet. Det resulterte i et splitter nytt verktøy som skal gjøre det enkelt for gründere og småbedrifter å komme ut av «oppstartsgropa».
«Gründer» er en app som gir oversikt over frister, gjør rapportering til myndighetene enklere og tilbyr veiledning og kunnskap om hvordan å drive en oppstartsbedrift. Arbeidet studentene har lagt inn i å utvikle appen kan gjøre livet enklere for hundrevis av gründere i årene som kommer.
Enklere gründerliv
– Gjennom hele prosjektet brukte vi «design thinking». Det vil si at vi alltid hadde gründeren i fokus, helt fra idémyldringsfasen til testing. Til sammen gjennomførte vi mer enn 30 intervjuer med gründere. Den røde tråden var at byråkrati var noe de brukte for mye tid på, sier Ylva.
– Ikke bare er byråkratiet tidkrevende, det er også demotiverende. Det oppleves som ganske tungt og komplisert for noen som er i oppstartsfasen av bedriften sin. Gründere ønsker jo å bruke tiden på ideen og drømmen sin, ikke på å tyde uforståelige skjemaer og lete etter informasjon om hvilke frister som gjelder dem, utdyper Erik.
Derfor er «Gründer» tilpasset nettopp den enkelte oppstartsbedrift. Appen «snakker» med Brønnøysund-registeret og Altinn gjennom et API Bjarte fikk oversendt. Takket være dette gir appen en skreddersydd oversikt til hver enkelt bruker. I tillegg vil man kunne fylle ut skjemaer enkelt og sende dem kjapt til Altinn gjennom appen.
Administrerende direktør i NHO-forbundet Abelia, Håkon Haugli sparte ikke på skrytet da han fikk presentert prosjektet.
– «Imponert» er bare forbokstaven. Norsk næringsliv er avhengig av innovasjon for å lykkes i fremtiden. Derfor har denne appen stor nytteverdi for gründere, men også for samfunnet som helhet.
Digitalt inspirert
Utover selve appen har en sommer i EVRY resultert i erfaringer studentene vil nyte godt av videre i livet.
- Jeg føler jeg tar med meg en «digital lyspære» hjem til København. Digitalisering påvirker alle delene av samfunnet vårt, så for meg som har finansbakgrunn har det vært kjempenytting med et «IT-internship». Jeg har endelig fått kombinere økonomisk kunnskap og digital erfaring, sier business-studenten Mergim.
De fire tech-studentene ble tidligere i sommer satt i et team hvor Mergim fikk rollen som «business lead», Bjarte ble «utvikler», mens Ylva og Erik hadde ansvar for interaksjonsdesign.
- De åtte ukene har gått veldig kjapt. Jeg og Bjarte pleide å møtes på bussen på vei til jobb og diskutere prosjektet. Vi holdt motivasjonen oppe blant annet fordi vi fikk full frihet til å definere produktet, kombinert med grundig oppfølgning fra de andre i EVRY, sier Erik.
- I tillegg har det vært veldig motiverende å få en bekreftelse på at det er nettopp dette vi har lyst til å jobbe med når studietiden en dag tar slutt, avslutter Bjarte og Ylva.
Økt satsing på praktikanter
Denne høsten femdobler EVRY satsningen på internship og øker fra 5 til 25 interns. Følg med på evry.no og sosiale medier for nyheter og muligheten til å søke på internship i Norges største IT-bedrift.