Næringsminister Iselin Nybø sier forslaget, som har støtte fra hele næringskomiteen på Stortinget, innebærer en todelt finansiering. 282,6 millioner kroner er investering i selskapet, og 83 millioner kroner gis som statsstøtte.
- Dette har mange jobbet hardt for i lang tid, så dette er en stor seier. Norge trenger flere ben å stå på, og oppskytingsbasen vil gi positiv næringsutvikling på mange områder, sier Eline Oftedal, leder for innovasjon og næringsutvikling i Abelia.
Abelia-medlem Andøya Space Center eies 90 prosent av staten og 10 prosent av Kongsberg Defence & Aerospace. Første oppskytning planlegges i 2021 og basen vil være fullt operativ fra 2025.
- Andøya Space Port er et nyskapende prosjekt, som kan gi både arbeidsplasser på Andøya og interessante muligheter for Norge som romnasjon. Romsektoren utvikler seg i rakettfart, og dette prosjektet kan gi gode muligheter for kunnskaps- og teknologiutvikling på norsk jord, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.
Eline Oftedal kom til Abelia i fjor høst, etter flere år som leder av bransjeorganisasjonen for norsk romvirksomhet, NIFRO.
- Rominfrastruktur er en muliggjørende teknologi som kan bidra til vekst og effektivitet i mange andre næringer. Norge har fortrinn som vil føre til at andre europeiske land vil bli mindre avhengig av USA og Russland for oppskytinger, og dermed også tiltrekke oss andre spisskompetansemiljøer. Samtidig møter vi hard konkurranse fra andre europeiske land, så dette er etterlengtet og nødvendig forslag, sier Oftedal.
Hun får støtte fra Andøya Spaceport-direktør Odd Roger Enoksen.
– Dette er et kjempeløft for oss som selskap og en viktig etablering for nasjonen. Men det er fortsatt et kappløp, og det er viktig å være først, sier Enoksen til E24.
Alle partiene i næringskomiteen på Stortinget er enige om at Andøya Spaceport bør bygges så raskt som mulig. Det enstemmige vedtaket ble gjort i forbindelse med behandlingen av romindustrimeldingen, som formelt skal avgis 4. juni.