- Sanners tid som kunnskapsminister skinner gjennom med 40,9 milliarder kroner til forskning og utvikling. Budsjettforslaget inneholder også forpliktelser til EUs ambisiøse programmer for forskning og for digitalisering. Det er grunn til feiring, sier Øystein E. Søreide som er administrerende direktør i Abelia.
Organisasjonen har allerede berømmet Astrups tiltak for at det offentlige skal kjøpe mer fra oppstartsbedrifter. - Dette er et godt grep for norske oppstartsselskaper, som vil bidra til å skape flere arbeidsplasser og øke verdiskapingen.
Abelia er likevel ikke overbevist regjeringens omstillingsvilje og frykter fortsatt at budsjettet betyr mer av det samme for norsk næringsliv. Fire nedturer for omstillingen er:
- Vi ser så langt ikke spor av ambisjonene regjeringen har hatt om et mer produktivt samspill mellom offentlig og privat sektor. Offentlig forvaltning må skape innovasjon gjennom samarbeid med markedet. Regjeringen hadde høye ambisjoner, men nå ser det ut til at de har gitt opp.
- Kompetansetilgangen i næringslivet strupes av at det offentlige selv bygger store IT-giganter.
- Vi må ha en opsjonsskatteordning som sikrer at den fremste kompetansen er tilgjengelig for bedrifter som er i start- og vekstfasen.
- 60 millioner ekstra til forskningsinstituttene er ikke nok til at de kan gi næringslivet forskning og utvikling som trengs for å drive innovasjon.
Deltar i europeiske storsatsinger
Regjeringen bekrefter at de går inn for deltakelse i EUs tiltak for å møte den neste digitaliseringsbølgen - Digital Europe Programme. Dette skal styrke medlemslandene innenfor kunstig intelligens, cybersikkerhet, tungregning og IKT-spesialistkompetanse. Programmet er berammet til 7 milliarder euro over de neste 7 årene i EUs langtidsbudsjett. For Norges del har programmet en budsjettert kostnad på 2 mrd NOK over samme periode
- Vi er fornøyde med at regjeringen legger opp til en forpliktende satsning på den digitale økonomien gjennom deltakelse i et viktig samarbeidsprogram. Vår tids største potensial ligger i kraften av ny teknologi, digital omstilling og kompetanse. Det må være et felles prosjekt, og derfor er det viktig at Norge melder seg på her, sier Søreide.
For lite til forskningsinstituttene
Abelia har for budsjettet for 2021 spilt inn en økning av forskningsinstituttenes grunnbevilgning. Sammenlignet med institutter på kontinentet mottar norske institutter en svært stram grunnbevilgning. Dette er konkurransevridende vis-a-vis europeiske institutter.
- Økningen i grunnfinansieringen til forskningsinstituttene er altfor lav. 50 millioner til de teknisk-industrielle instituttene og 10 millioner til miljøinstituttene dekker ikke behovet. Instituttene er næringslivets FOU-avdeling, og helt avgjørende for at Norge skal lykkes med den grønne omstillingen, sier Søreide.
Taust om opsjonsskatteordningen
For mange av Abelias medlemsbedrifter er en velfungerende opsjonsskatteordning viktig for at oppstarts- og vekstselskaper skal ha muligheten til å tiltrekke seg og beholde nøkkelkompetanse i bedriften. Derfor er den nærmest totale mangelen på grep for svakt, mener Abelia.
- Det er ikke tid til å vente lengre. Opsjonsskatteordningen må totalrenoveres, ikke bare flikkes på. Stortinget har gitt marsjordre på dette. Da kan ikke regjeringen fortsette å slepe beina etter seg som nå. La meg være tydelig: En ny ordning må være på plass innen Stortinget tar sommerferie. Det er mer enn god nok tid. Vi er klare til å bidra, sier Eriksen Søreide.
Les regjeringens budsjettdokumenter her