- Fargeblindt nasjonalbudsjett
- Det er viktig med kortsiktige tiltak som møter arbeidsledigheten i olje- og gassnæringen, men regjeringen må styre fellesskapets ressurser i en mye grønnere retning.
- Det er viktig med kortsiktige tiltak som møter arbeidsledigheten i olje- og gassnæringen, men regjeringen må styre fellesskapets ressurser i en mye grønnere retning.
Det sier næringspolitisk direktør Hilde Widerøe Wibe i Abelia.
- Når regjeringen øker rammene for oljeforskningen med ytterligere 50 millioner kroner, og ikke satser like mye på klimaforskning, får man en følelse av fargeblindhet, sier Wibe.
- Statsminister Erna Solberg har de siste månedene stått på en rekke scener og snakket om grønn omstilling. Da er det skuffende at det ikke kommer tydeligere frem i revidert nasjonalbudsjett. Det er noen positive tilløp, som for eksempel grønn skipsfart, men de kutter også miljøteknologiordningen med 80 millioner kroner. Det er lite som tyder på en omlegging til en mer grønn og bærekraftig økonomi, sier Wibe.
- Det er svært positivt at regjeringen øker medfinansieringsordningen fra 75 til 105 millioner kroner. Dette betyr at langt flere statlige digitaliseringsprosjekter vil se dagens lys. Her følger regjeringen opp sin egen digitale agenda. Neste skritt må være å utvide ordningen til også å gjelde kommunene, sier Wibe.
Hun er imidlertid bekymret for at en satsing på nye IKT-studieplasser fortsatt glimrer med sitt fravær.
- I flere år har vi påpekt at vi styrer mot en kritisk kompetansemangel innen IKT. En rapport som Kommunal- og moderniseringsdepartementet fikk utført i 2014 viser at - i "beste" fall – hver fjerde IKT-stilling vil stå ubesatt i 2030. De siste fem årene har vi sett 50-60 prosent økning blant de som har IKT-studier som førstevalg. Regjeringen bør bruke denne muligheten til å øke antall studieplasser betydelig, sier Wibe.
Lurer du på noe? Kontakt oss!
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.