Søkertallene er et krav om flere IKT-studieplasser

Publisert

Søkertallene til høyere utdanning viser en formidabel økning til IKT-studier. – Dette må oppfattes som et tydelig krav om flere studieplasser innen IKT, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.

Samordna opptak publiserte i dag årets søkertall for høyere utdanning som viser at økningen til teknologiske fag fortsetter, og går opp 17,5 prosent fra i fjor til i år. Bare siden 2011 har antall søkere til informasjonsteknologi økt med over 50 prosent.

– Søkertallene er svært gledelige og et uttrykk for at unge mennesker ser verdien av teknologisk utdanning, sier Haugli.

Abelia, som er NHOs forening for teknologi- og kunnskapsbedrifter, har lenge ropt et varsku om at det er for få studieplasser innen IKT.

- Søkertallene er ikke tilfeldige, siden mange av de nye jobbene i Norge vil skapes innen IKT. Det har søkerne forstått. Vi er imidlertid bekymret over at det er fortsatt er begrenset med studieplasser som tilbys den økende studentmassen, sier Haugli.

Regjeringen bestilte i fjor en analyse for å undersøke behovet for avansert IKT-kompetanse fram mot 2030. Den avdekker en urovekkende underdekning på folk med solide teknologikunnskaper.

- I «beste» fall vil hver fjerde IKT-stilling stå ubesatt om 15 år. Dette betyr at utdanningskapasiteten både må og kan økes. Etterspørselen er selvfølgelig størst fra IKT-næringen selv, men vi ser også en økende etterspørsel i offentlig sektor og på områder der IKT inngår som viktig komponent i produkter og tjenester, sier Haugli.

- IKT-studenter er de nye brobyggerne. Regjeringen må koble sammen behovene i offentlig sektor og næringslivet med disse formidable søkertallene, og sørge for at mange flere av dem faktisk får tilbud om studieplass på disse fremtidsrettede fagene, sier Haugli.

Han trekker frem en nylig publisert rapport fra den svenske Stiftelsen för strategisk forskning om hvordan automatisering og digitalisering påvirker arbeidsmarkedet.

I perioden 2006-2011 økte antallet dataspesialister i Sverige med 25 prosent fra 80.000 til 100.000. Prognosen sier at dette vil øke videre til hele 240.000 de neste 20 årene. I tillegg forventer man massive økninger for både ingeniører, datateknikere og dataoperatører.

- Dette viser at automatisering fører til mange nye jobber, og at digitaliseringen av samfunnet ikke betyr at roboter skyver menneskenes ut av arbeidslivet. Mange yrkesgrupper vil forsvinne de neste årene, men disse vil bli erstattet av nye yrker som vi kanskje ikke en gang vet om i dag. Det har morgendagens studenter fått med seg, og det bør også regjeringen ta inn over seg, sier Haugli som understreker at søkertallene må være hyggelig lesning for både næringsliv og akademia.

- Dette er også et kompliment til utdanningsinstitusjonene og det norske økosystemet innen IKT. Det viser at norsk IKT-utdanning oppfattes som attraktiv, og at studentene ser et stort potensial for arbeid innen faget, sier Haugli.