Flere fag skal bli mer utforskende og praktiske, og dermed gi elevene bedre rom for å reflektere, være kritiske, skapende og kreative.
- Vi er veldig positive til at det gis rom til mer lek, praksis og kreativitet i fremtidens skole, siden formålet er å utdanne barn og unge som er utforskende, kritiske og kreative. Det trengs for å utvikle ny kunnskap, ny teknologi og nye utfordringer sier administrerende direktør i Abelia, Øystein Eriksen Søreide.
De nye læreplanene skal legge vekt på:
- Demokrati og medborgerskap
- Bærekraftig utvikling
- Folkehelse og livsmestring
Les mer om læreplanene her
Fremtidseleven med algoritmer og dybdelæring
I læreplan for matematikk, som Abelia har gitt særlige innspill til, er det lagt vekt på at elevene skal bli gode problemløsere og at de skal gis verktøy for å oppdage sammenhenger både i og mellom fagets kunnskapsområder, samt andre fags kunnskapsområder. Summen av disse sammenhengene skal tilrettelegge for forståelse og dybdelæring i faget. Læreplanen skal også sørge for at det blir færre emner per trinn slik at alle elever får tid og anledning til å lære seg disse godt.
Algoritimisk tankegang er synliggjort i den nye læreplanen og anses som en viktig problemløsningsstrategi. Når elevene bruker programmering til å utforske og løse problemer, kan det være et godt verktøy for å utvikle matematisk forståelse.
- Algoritimisk tankegang er evnen til å bryte ned store og komplekse problemer til mindre og mer håndterlige problemer. Det handler om å konstruere modeller og abstraksjoner av den virkelige verden, samt å generalisere løsninger som kan anvendes til å løse lignende problemer. Dette er en verktøykasse jeg er svært glad for at norske elever får tilgang på, sier Ingrid Somdal-Åmodt Vinje.
Digitale ferdigheter er også fremhevet i de nye læreplanene, og elevene skal få mulighet til å lære seg kildekritikk, digital dømmekraft, digital sikkerhet og digital skaperkraft som programmering.
De over 40 nye læreplanene gjelder fag i grunnskolen og fellesfagene i videregående, og skal tas i bruk fra skolestart neste høst.
Les mer om fagfornyelsen her.