Trenger digital vask og kompetanseløft
AP-leder Jonas Gahr Støre lover å sette teknologien langt mer i førersete dersom han blir statsminister. Møt ham på Abelia Open!
AP-leder Jonas Gahr Støre lover å sette teknologien langt mer i førersete dersom han blir statsminister. Møt ham på Abelia Open!
Norske politikere har det siste året snakket om digital omstilling. Men hva betyr det i praksis?
På Abelias årskonferanse, Abelia Open 2016, stiller Jonas Gahr Støre for å debattere hva som gjør Norge til en ledende digital nasjon - sammen med Venstres Trine Skei Grande og Høyres Nikolai Astrup og SVs Bård Vegard Solhjell.
Få med deg omstillingsdebatten under Abelia Open!
Dit kommer han etter å ha tilbragt deler av sommeren i Silicon Valley, for å fordype seg i hvordan teknologi- og gründerskap påvirker samfunnet. Støre mener at Norge står overfor omfattende endringer på en rekke sentrale samfunnsområder.
- Vi må sørge for at hele samfunnet nyter godt av de teknologiske skiftene. Det er krevende når utviklingen skjer mye raskere. Vi har ikke like god tid til å forstå og tilpasse oss endringene som tidligere, derfor trenger vi et taktskifte, sier Gahr Støre til Abelia.
Støre viser til Steve Cases bok "The third wave - an entrepreneurs vision of the future". Her deles utviklingen inn i fremveksten av internett på 90-tallet, utbredelsen av sosiale medier, smarttelefoner og delingsøkonomi det siste tiåret. I den tredje bølgen vi nå er på vei inn i snakker vi ikke lenger om «tingenes internett» – men om «alle tings internett».
- Den tredje bølgen dreier seg om at kunstig intelligens, roboter og digitale plattformer vil endre måten vi organiserer samfunnet på. Nå treffer de teknologiske endringene de store regulerte samfunnsektorene som utdanning, helse, transport og matproduksjon. Dette må vi møte som muligheter, slik at vi klarer å utnytte verdiskapingspotensialet samtidig som vi bevarer det gode og produktive arbeidslivet vårt. Svaret er at teknologi og politikk må finne bedre ut av det med hverandre. Den norske arbeidslivsmodellen har vært god på å takle ny teknologi, og det må vi ta vare på vare på i møte med den utviklingen vi nå ser. Vi skal ikke frykte den nye teknologien, men den gamle, sier Støre.
Støre trekker frem kompetanse- og næringsutvikling som avgjørende for at Norge skal lykkes fremover.
– De som opplever at de sitter i gamle jobber hvor teknologien endrer seg, skal ikke gå inn i dårlige arbeids- og livsvilkår. I stedet må vi gjøre det lettere å videreutvikle kompetanse, og få påfyll for å mestre disse endringene, sier Støre.
- Algoritmer vil bli en sentral del av alle produkter og tjenester i fremtiden. Mangel på IKT-spesialister vil raskt bli en trussel mot norsk konkurransekraft. Det har vi ikke råd til, sier Støre.
- Vi skal ikke gjøre alle til super-programmerere. Men vi trenger kritiske samfunnsborgere, som forstår de digitale systemene og hvordan samfunnet rundt dem fungerer, sier Støre.
- Vi må se på opsjonsbeskatningen. Hvordan du kan ha lav lønn i starten og heller ta ut mer senere. Altså at du venter litt på den lønnen til du lykkes. Det mener jeg vi må gå inn og se på, og vurderer endringer i regelverket, sier Støre.
- Når utviklingen går stadig raskere, er vi avhengig av at vi politikere klarer å følge med, sier Støre.
Til sist understreker han betydningen av at en regjering og den politiske ledelsen i en kommune må ha langt bedre tilgang på digital kompetanse enn i dag.
- En regjering jeg leder vil vektlegge bedre rådgivning på den nye teknologiens muligheter og utfordringer, sier Støre.
Få med deg omstillingsdebatten under Abelia Open!
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.