Det sier Kai Eide som inntil 2017 var Norges ambassadør til Sverige, og som nå er styreleder i Norsk-Svensk Handelskammer.
– Hvis vi ser bort fra olje og gass, ligger Sverige på topp som norsk eksportmarked. Og for svenskene deler vi førsteplassen med Tyskland som eksportmarked, sier han.
Fredag 11. januar deltar han på et seminar om norsk-svensk samarbeid i regi av Abelia, Norway Health Tech og Norsk-Svensk Handelskammer. Der får han følge av rektor Ole Petter Ottersen ved Karolinska Institutet, og sammen stiller de spørsmålet om vi i stor nok grad utnytter mulighetene innen forskning og innovasjon over svenskegrensen.
– Det begynner å haste med omstillingen av norsk økonomi. Flere må ut på eksportmarkedet for å kompensere for nedgangen som kommer i inntekter fra olje og gass. For mange vil Sverige være et naturlig eksportmarked – eller det første skrittet ut på et bredere marked. I tillegg er jeg overbevist om at samarbeid med svenske miljøer kan gi oss betydelig drahjelp i vår egen omstilling, sier Eide.
Lunken interesse
Han mener vi er altfor lite nysgjerrige på innovasjonskraften i Sverige, og at vi heller ikke er skikkelig tilstede for å knytte kontakter og bygge samarbeid.
– I Sverige finnes det omlag 30 forskningsparker og 40 inkubatorer. I disse miljøene arbeider mer enn 5.000 bedrifter, som representerer 70.000 sysselsatte. Dørene er åpne for norske miljøer som vil samarbeide, men interessen har vært ganske lunken. Vi ser gjerne i helt andre retninger, sier Eide.
Fakta
Kai Eide er en norsk diplomat og tidligere politiker.
Han har en lang diplomatisk karriere, med internasjonal sikkerhetspolitikk og krisehåndtering som arbeidsfelt, i tjeneste for Norge, FN og NATO.
Eide har vært Norges ambassadør til blant annet OSSE 1998–2002, NATO 2002–2006, Sverige 2014–2017, samt FNs spesialutsending til Afghanistan 2008–2010. Han var også statssekretær for Jan P. Syse 1989–1990.
(Kilde: Wikipedia)
– Det er klart at Kina er et gigantisk marked hvor vi må være tilstede. Men det er ikke der vi i første rekke finner partnere som kan styrke Norges omstillingsevne og konkurransekraft. Da tror jeg heller på sterkere partnerskap i vårt eget nabolag.
Og Sverige er et godt sted å starte. Rapporten EU SEP Monitor - Scale-Up Norway 2017 viser at Norge er eneste nordiske land som har større tilgang på vekstbedrifter enn tilgang på vekstkapital til disse. Sverige investerer seks (!) ganger mer, mens Danmark og Finland investerer dobbelt så mye. Faktisk ligger Norge bare på 60 prosent av snittet i hele Europa.
Satser sterkere
– Sverige har satset langt sterkere enn Norge med hensyn til sitt eget virkemiddelapparat for innovasjon og omstilling. Et tettere samarbeid mellom Norge og Sverige er først og fremst i norsk interesse. Vi bør lære av svenskene med hensyn til satsning. Den er mer helhjertet enn den er i Norge, sier Eide.
Han mener at Norge utvilsomt har spennende miljøer – blant annet innen helseteknologi – men disse miljøene er ofte små.
– Vi har også gode miljøer innen automatisering, men også her er de svenske miljøene betydelig sterkere. Innen smart maritim transport er vi helt i front.
Selv om Sverige på mange måter er storebror, er Kai Eide sikker på at de vil ønske økt samarbeid velkommen.
– Jeg tror Sverige også er tjent med at vi forsøker å skape en større region i nord for innovasjon og omstilling. København og Malmø-regionen har knyttet seg sammen i det de kaller "Greater Copenhagen". Nå ser danskene sørover mot Hamburg og skaper tettere samarbeid over den dansk-tyske grensen. På lignende måte tror jeg vi bør bygge tettere bånd i triangelet Stockholm-Gøteborg-Oslo. Det kunne bidra til økt attraktivitet og gjøre oss til mer av et kraftsentrum for omstilling, sier Eide.